Informatie en advies bij verbouw van bedrijfsaccommodaties

• Bestemmingsplan bekijken
    • De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. In een bestemmingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Bijvoorbeeld of een gebied een bedrijvenfunctie of een woonfunctie heeft.

Wilt u weten wat de bestemming van een bepaald gebied is? Kijk dan op de website www.ruimtelijkeplannen.nl . Op deze website zijn al onze bestemmingsplannen in te zien. Komt u er niet uit of heeft u hier nog vragen over, neem dan gerust contact op met de front office Bouwen Wonen Leefomgeving via het algemene nummer van de gemeente Waalwijk 0416-683456.

U kunt ook via deze button de bestemmingsplaninformatie opvragen bij de gemeente.

Opvragen bestemmingsplan

• Bouw en verbouwing, welstand
    • De gemeente kan bepalen dat een bouwplan moet voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het bouwen, dan kan de gemeente uw aanvraag voorleggen aan de welstandscommissie. Deze commissie beslist of uw bouwplan voldoet aan de welstandscriteria.
      In de welstandsnota van de gemeente staan de welstandscriteria. Op basis hiervan kunt u zelf inschatten of uw bouwplan aan de criteria voldoet.

Bekijk de interactieve welstandskaart

• Omgevingsvergunning strijdig gebruik
    • In een bestemmingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Wilt u gronden of gebouwen gebruiken? Dan bekijkt u eerst of dit past binnen het bestemmingsplan of een ander ruimtelijk plan. Dit doet u bij de gemeente of via Ruimtelijkeplannen.nl.

Zijn uw plannen in strijd met het bestemmingsplan of een ander ruimtelijk plan? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen om uw plannen toch uit te voeren. Bijvoorbeeld het geval als u een woning als kantoor wilt gebruiken, terwijl het gebouw in het plan een woonbestemming heeft.

Let op! Hebt u ook een omgevingsvergunning nodig voor bouwen? Dan hoeft u daar niet een aparte omgevingsvergunning voor aan te vragen. U doet 1 aanvraag voor het bouwen en het gebruik in strijd met het bestemmingsplan.

• Onroerend goed, beperkingen
    • U kunt niet altijd met uw onroerende zaak, zoals een woning, doen wat u wilt. Zo kunnen uw rechten worden beperkt door bestuurlijke besluiten specifiek voor uw onroerende zaak. Bijvoorbeeld als u woont in een monumentenpand. Ook kan de gemeente een voorkeursrecht hebben om uw eigendom aan te kopen.

• Stedenbouwkundige plannen bekijken
    • Bij de gemeente kunt u inzage krijgen in de vastgestelde stedenbouwkundige plannen. Op deze wijze kunt u zien wat de gemeente van plan is met de inrichting van bebouwd gebied.