Hulp en ondersteuning bij buurt- of burenruzie

• Aanschrijving door de gemeente
    • De gemeente let erop dat iedereen zich aan de regels houdt. Net als de politie. Overtreedt u wettelijke regels? Dan vraagt de gemeente u per brief om de overtreding ongedaan te maken. Dit heet een aanschrijving. Doet u niets? Dan doet de gemeente het voor u. De kosten zijn dan ook voor u. Dit heet bestuursdwang. De gemeente kan u ook een dwangsom laten betalen. Dit betekent dat u moet betalen als u de overtreding niet op tijd ongedaan maakt.

Op welke overtredingen let de gemeente?

• bouwen zonder omgevingsvergunning
      • gebruik van gronden en gebouwen in strijd met de regels van het bestemmingsplan
      • illegaal houden van dieren
      • op een verkeerde manier huisvuil aanbieden
  • Bijen houden
    • Bijen zijn beschermde dieren en kunnen overlast bezorgen in uw omgeving. Daarom is het in sommige gevallen verboden om bijen te houden. Wilt u dit toch doen, dan moet u hiervoor een ontheffing op het verbod aanvragen bij de gemeente.

• Boom kappen
    • U kunt een omgevingsvergunning nodig hebben voor het kappen van een boom of andere houtopstanden. Ook zeer drastisch snoeien - zoals het verwijderen van de kroon uit een boom - valt onder kappen. Alleen de eigenaar van een boom kan een omgevingsvergunning aanvragen (of moet daarvoor toestemming geven).

Wilt u een boom in een bestaand bos kappen, dan moet u dit altijd melden.

• Dieren houden
    • Het is niet altijd toegestaan om dieren in grotere hoeveelheden te houden. Wilt u dit toch doen omdat u fokker bent of dieren houdt als hobby? Vraag dan bij de gemeente na of u een vergunningaaanvraag of melding moet indienen.

Meer informatie hierover kunt u vinden bij Milieu, vergunning of melding  of omgevingsvergunning

• Duiven laten uitvliegen
    • Door de provincie Noord-Brabant is een periode en tijd bepaald dat de duiven niet mogen uitvliegen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de site van de Provincie Noord-Brabant.

• Huisverbod bij huiselijk geweld
    • Bent u slachtoffer van huiselijk geweld? De pleger van huiselijk geweld kan een tijdelijk huisverbod krijgen. Dit betekent dat deze persoon 10 dagen lang niet in zijn of haar woning mag komen. Ook mag deze persoon geen contact meer hebben met de partner of kinderen. Het verbod kan worden verlengd en duurt maximaal 28 dagen. Het huisverbod zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen.

• Idee voor wijk of buurt
    • Als u bepaalde idee├źn heeft over de inrichting van uw woonomgeving kunt u, eventueel samen met andere bewoners, contact opnemen met de gemeente. Ook kunt u via de wijk en buurt tafels uw wensen hierover kenbaar maken.

Klachten of opmerkingen over de openbare ruimte, kunt u bij de gemeente melden door onderstaand telefoonnummer te bellen of door dit formulier in te vullen, ook kunt u hier eventuele wensen kenbaar maken.

• Kadastrale informatie
    • Het Kadaster verzamelt gegevens over eigendom van grond, huizen, fabrieken, schepen en vliegtuigen. Ook heeft het Kadaster topografische gegevens, gegevens over beperkingen op onroerend goed en gegevens over ondergrondse kabels en leidingen.

Al deze informatie kunt u bij het Kadaster opvragen.

• Ongediertebestrijding
    • Ongedierte zoals bijvoorbeeld muizen/ratten, mollen, bijen en eikenprocessierupsen kunt u op verschillende wijzen bestrijden.

• Psychiatrisch ziekenhuis, gedwongen opname
    • Heeft u en/of uw omgeving last van het gedrag van iemand in verwarde toestand? De gemeente kan de betreffende persoon dan laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Een gedwongen opname kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand een gevaar oplevert voor zichzelf, een ander of de omgeving. Gedwongen opname is pas mogelijk op basis van een grondige procedure, waarbij advies van een psychiater noodzakelijk is.

• Verplichte verbetering woning
    • Uw woning, woonkeet of woonwagen moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Is dit niet (meer) zo? Dan kan de gemeente u als eigenaar verplichten dit te verbeteren. Als u dit niet doet kan de gemeente de woning sluiten. De kosten zijn dan voor u.