Bouwen van een nieuwe woning

• Bestemmingsplan bekijken
    • De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. In een bestemmingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Bijvoorbeeld of een gebied een bedrijvenfunctie of een woonfunctie heeft.

Wilt u weten wat de bestemming van een bepaald gebied is? Dan kunt u de bestemmingsplannen opvragen bij de gemeente.

Opvragen bestemmingsplan

• Bodeminformatie
    • Soms stellen financieringsmaatschappijen of banken bij de verstrekking van een hypotheek de eis dat bepaalde gegevens van de gemeente schriftelijk worden aangeleverd. Voorbeelden hiervan zijn gegevens over de aanwezigheid van een (gesaneerde) olietank, eventuele bodemverontreiniging en bestemmingsplanbepalingen.  Ten behoeve van een taxatie of het uitvoeren van een bodemonderzoek kunt u bodem-,  historische- en inrichtingsgebonden milieuinformatie opvragen.

Opvragen bodemrapportage

• Bouwvlak in bestemmingsplan
    • Een bouwvlak in het bestemmingplan geeft aan dat in een gebied gebouwd mag worden.

Wilt u bouwen in een gebied waar dit volgens het bestemmingsplan niet mag? Dan vraagt u de gemeente om een bouwvlak. U vraagt dan eigenlijk om het bestemmingsplan aan te passen.

• Grond kopen, huren of pachten
    • Soms heeft de gemeente grond beschikbaar waarop gebouwd mag worden. U kunt dan  een bouwkavel kopen voor de bouw van een eigen woning.

• Grond, bagger en bouwstoffen gebruiken
    • Indien u grond,  baggerspecie of bouwstoffen gaat of laat toepassen (hergebruiken) kunt u in aanraking komen met het Besluit bodemkwaliteit. Dit stukje regelgeving bepaald of, en zo ja hoe, onder welke condities een partij grond of bouwstof mag worden toegepast.

• Omgevingsvergunning
    • Voor bepaalde werkzaamheden of handelingen hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u wilt bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wilt veranderen. Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt. U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen.

Wanneer uw plan afwijkt van het bestemmingsplan, of als het nog niet zeker is of het plan voldoet aan het bestemmingsplan en/of voldoet aan de welstandscriteria, kunt u een conceptaanvraag indienen. Een conceptaanvraag  houdt in dat u het college verzoekt om in principe medewerking te verlenen aan uw plan.  U kunt online een conceptaanvraag doen:

Voor het digitaal versturen van uw aanvraag hebt u een DigiD inlogcode nodig. Meer informatie over DigiD vindt u op www.digid.nl.

Conceptvergunning aanvragen

Wilt u voor uw bedrijf een aanvraag digitaal indienen, dan hebt u eHerkenning nodig. Meer informatie vindt u op www.eherkenning.nl. Verder dient u na het invullen van dit digitale formulier direct de digitale bijlage toe te voegen.

Conceptvergunning aanvragen voor bedrijven

• Rioolaansluiting aanvragen
  • Sloopmelding gebouw of deel gebouw
    • Asbesttoepassing is (inmiddels) verboden, maar werd vroeger veel toegepast, bijvoorbeeld in bouwmaterialen, vloerbedekking en huishoudelijke apparaten. Bij slijtage, bewerken of verwijderen van asbest kunnen stoffen vrijkomen die bij inademing levensbedreigend zijn. Zolang asbestvezels gebonden zijn aan stevig materiaal en niet kunnen worden ingeademd, zijn de risico’s echter zeer klein. Als asbest in een gebouw aanwezig is en niet beschadigd is, mag dit meestal ook blijven zitten.

Tot 1993 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal dat levensgevaarlijk kan zijn.  Aan de verwijdering van asbest zijn daarom strenge regels gesteld. Wilt u asbest verwijderen dan heeft u vaak  een sloopmelding nodig die door de gemeente  wordt afgegeven. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, heeft u een sloopmelding nodig als hierbij asbest vrijkomt of meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt.

Weet u niet zeker of een bepaald materiaal asbest bevat? Kijk op de Asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten. Alleen onderzoek kan aantonen of een materiaal of product asbest bevat. Schakel bij twijfel altijd een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in en laat een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie doen om na te gaan of in materialen asbest zit. Dit bedrijf maakt dan een asbestinventarisatierapport dat u inlevert bij de melding.

• Slopen en asbest verwijderen
    • Gaat u slopen, breken, bouwen of verbouwen? Als het sloopafval asbest bevat, dan moet u altijd een sloopmelding indienen. Dit dient u 4 weken van tevoren te doen.

Een sloopmelding is niet nodig als het sloopafval geen asbest bevat en de hoeveelheid afkomend sloopafval minder is dan 10 m3 (= de inhoud van één container).