Benodigde toestemmingen voor culturele evenementen buiten op land of in de lucht

• Alcohol schenken tijdens evenement
    • Meestal mogen alleen horecabedrijven met een drank- en horecavergunning alcohol schenken. Wilt u bij een evenement alcohol verkopen, zoals bier, wijn, port of sherry? Dan moet u een ontheffing aanvragen.

• Evenement organiseren
    • Als u een evenement in de Gemeente Waalwijk wilt organiseren is voor kleine evenementen (met minder dan 350 bezoekers) zoals buurtfeesten voortaan geen vergunning meer nodig, maar is een melding voldoende. Deze melding dient u minimaal 15 werkdagen voor aanvang van het klein evenement in te dienen.

Bij grotere evenementen is vaak een vergunning, een ontheffing of een verklaring van geen bezwaar nodig. Dit op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (deze APV vindt u bovenaan de pagina Openbare orde en veiligheid). Het is belangrijk dat u de vergunning, ontheffing of verklaring van geen bezwaar tijdig (dat wil zeggen acht weken vooraf) aanvraagt.

Klein evenement melden

Middelgroot of groot evenement online aanvragen

• Materialen lenen
    • Als u een vergunning, een ontheffing of een verklaring van geen bezwaar heeft aangevraagd voor een evenement kunt u, indien nodig, gebruik maken van gemeentelijke materialen waaraan kosten zijn verbonden. De kosten worden alleen in rekening gebracht voor commerciële evenementen én voor evenementen met meer dan 1600 bezoekers.

Gemeentelijke materialen online aanvragen

• Verkeersregelaars
    • Om de verkeersveiligheid bij evenementen te waarborgen is het meestal nodig om verkeersregelaars in te zetten. Dat gebeurt onder meer als wegen tijdelijk worden afgesloten of het verkeer moet worden geregeld. Om op te mogen treden als verkeersregelaar, moet u hiervoor door de burgemeester formeel aangesteld zijn.

Er zijn twee soorten aanstellingen:
      • aanstelling voor één specifiek evenement
      • aanstelling voor 12 maanden

• Voorwerp plaatsen bij hoogspanningslijnen
    • Wilt u een gebouw of ander object nabij een hoogspanningslijn plaatsen of bouwen? Dat mag in principe. Toch kan de gemeente uit gezondheidsoverwegingen bepalen dat binnen een vastgestelde afstand geen objecten geplaatst worden. Dit doet de gemeente omdat hoogspanningslijnen de gezondheid ernstig kunnen schaden.

Meer informatie hierover kunt u ook vinden bij het product Omgevingsvergunning.