Bedrijfspanden voor andere doeleinden gebruiken

• Bestemmingsplan aanpassen
    • Wilt u gaan (ver)bouwen binnen de gemeentegrenzen, dan kunt u het beste vooraf het geldende bestemmingsplan inzien. Hierin staat de bestemming van een gebied beschreven en de regels waaraan iedereen zich moet houden. U kunt een verzoek indienen het plan te wijzigen als u (bepaalde) bebouwing wenst te realiseren of juist wenst tegen te gaan.

• Omgevingsvergunning strijdig gebruik
    • In een bestemmingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Wilt u gronden of gebouwen gebruiken? Dan bekijkt u eerst of dit past binnen het bestemmingsplan of een ander ruimtelijk plan. Dit doet u bij de gemeente of via Ruimtelijkeplannen.nl.

Zijn uw plannen in strijd met het bestemmingsplan of een ander ruimtelijk plan? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen om uw plannen toch uit te voeren. Bijvoorbeeld het geval als u een woning als kantoor wilt gebruiken, terwijl het gebouw in het plan een woonbestemming heeft.

Let op! Hebt u ook een omgevingsvergunning nodig voor bouwen? Dan hoeft u daar niet een aparte omgevingsvergunning voor aan te vragen. U doet 1 aanvraag voor het bouwen en het gebruik in strijd met het bestemmingsplan.

• Onroerend goed, beperkingen
    • U kunt niet altijd met uw onroerende zaak, zoals een woning, doen wat u wilt. Zo kunnen uw rechten worden beperkt door bestuurlijke besluiten specifiek voor uw onroerende zaak. Bijvoorbeeld als u woont in een monumentenpand. Ook kan de gemeente een voorkeursrecht hebben om uw eigendom aan te kopen.

• Tijdelijke verhuur leegstaand pand
    • Op dit moment zijn er veel huiseigenaren die dubbele woonlasten hebben omdat zij reeds een nieuwe woning hebben gekocht, maar hun oude woning nog niet hebben verkocht. Een optie is dan om de oude woning tijdelijk te verhuren in afwachting van de verkoop. Echter in Nederland is de bescherming van huurders goed geregeld. Dat houdt in dat het voor de verhuurder (bijvoorbeeld bij verkoop van de woning) niet eenvoudig is om eenzijdig de huurovereenkomst op te zeggen. De Leegstandwet maakt het mogelijk om bepaalde woningen en gebouwen tijdelijk te verhuren, waarbij een aantal huurbeschermingsbepalingen uit het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zijn.

• Voorkeursrecht van de gemeente
    • Voorkeursrecht wil zeggen dat de gemeente als eerste aanspraak kan maken op de koop van een onroerende zaak. Indien de eigenaar van een onroerende zaak waarop een voorkeursrecht is gevestigd deze onroerende zaak wenst te verkopen moet hij deze eerst aan de gemeente te koop aan bieden. Overigens kunnen ook andere overheden een voorkeursrecht hebben.