Aspecten bij de voorbereiding van bekritiseerde bouwplannen van bedrijven

• Bedrijfsactiviteiten wijzigen
    • Geef het altijd aan de gemeente door als uw bedrijf de bedrijfsinrichting verandert. Bijvoorbeeld omdat u processen of activiteiten aanpast of uitbreidt. U moet dit vooraf melden bij de gemeente. Soms moet u zelfs een omgevingsvergunning hiervoor aanvragen.

Meer informatie over dit product kunt u vinden bij Milieu, vergunning of melding

• Bouw en verbouwing, welstand
    • De gemeente kan bepalen dat een bouwplan moet voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het bouwen, dan kan de gemeente uw aanvraag voorleggen aan de welstandscommissie. Deze commissie beslist of uw bouwplan voldoet aan de welstandscriteria.
      In de welstandsnota van de gemeente staan de welstandscriteria. Op basis hiervan kunt u zelf inschatten of uw bouwplan aan de criteria voldoet.

• Bouwplannen en bouwtekeningen bekijken
    • Inzage van aanvragen van een omgevingsvergunning

Wilt u weten welke bouwplannen bij de gemeente zijn ingediend? U kunt deze plannen inzien bij de gemeente. Volgens de wet moet de gemeente namelijk alle bouwplannen ter inzage leggen. Nieuwe bouwplannen worden vermeld via officiële bekendmakingen op de gemeentelijke website.
      Inzage van verleende omgevingsvergunningen

Wilt u weten welke bouwplannen bij de gemeente zijn verleend? U kunt deze plannen inzien bij de gemeente. Volgens de wet moet de gemeente namelijk alle bouwplannen ter inzage leggen. Nieuwe bouwplannen worden vermeld via officiële bekendmakingen op de gemeentelijke website.
      Inzage bouwtekeningen en oudere vergunningen

Alle dossiers met het bouwjaar ná 2002 kunt u bij de frontoffice Bouwen, Woon- en Leefomgeving van de gemeente opvragen.
      De dossiers met het bouwjaar vóór 2002 kunt u bij het Streekarchief Land van Heusden en Altena opvragen.

U kunt op de laatste pagina van het onderstaande formulier bij de gemeente inzage krijgen in bouwtekeningen of dossiers:

• Bouwvlak in bestemmingsplan
    • Een bouwvlak in het bestemmingplan geeft aan dat in een gebied gebouwd mag worden.

Wilt u bouwen in een gebied waar dit volgens het bestemmingsplan niet mag? Dan vraagt u de gemeente om een bouwvlak. U vraagt dan eigenlijk om het bestemmingsplan aan te passen.

• Omgevingsvergunning
    • Voor bepaalde werkzaamheden of handelingen hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u wilt bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wilt veranderen. Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt. U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen.

Wanneer uw plan afwijkt van het bestemmingsplan, of als het nog niet zeker is of het plan voldoet aan het bestemmingsplan en/of voldoet aan de welstandscriteria, kunt u een conceptaanvraag indienen. Een conceptaanvraag  houdt in dat u het college verzoekt om in principe medewerking te verlenen aan uw plan.  U kunt online een conceptaanvraag doen:

Voor het digitaal versturen van uw aanvraag hebt u een DigiD inlogcode nodig. Meer informatie over DigiD vindt u op www.digid.nl.

Conceptvergunning aanvragen

Wilt u voor uw bedrijf een aanvraag digitaal indienen, dan hebt u eHerkenning nodig. Meer informatie vindt u op www.eherkenning.nl. Verder dient u na het invullen van dit digitale formulier direct de digitale bijlage toe te voegen.

Conceptvergunning aanvragen voor bedrijven

• Reclame plaatsen
    • Er zijn meer vormen van reclame-uitingen. Het plaatsen van een reclamebord aan de gevel van bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw of het permanent plaatsen van een reclamebord op de grond

Voor de verschillende producten zijn verschillende vergunningen of toestemmingen benodigd.

Voor het tijdelijk plaatsen van reclameborden ten behoeve van evenementen (sandwich- of driehoeksborden) en voor het plakken van posters ten behoeve van bijvoorbeeld politieke, culturele of sportactiviteiten verwijzen wij u naar het product verwijzingsborden plaatsen, ontheffing

• Sloopmelding gebouw of deel gebouw
    • Asbesttoepassing is (inmiddels) verboden, maar werd vroeger veel toegepast, bijvoorbeeld in bouwmaterialen, vloerbedekking en huishoudelijke apparaten. Bij slijtage, bewerken of verwijderen van asbest kunnen stoffen vrijkomen die bij inademing levensbedreigend zijn. Zolang asbestvezels gebonden zijn aan stevig materiaal en niet kunnen worden ingeademd, zijn de risico’s echter zeer klein. Als asbest in een gebouw aanwezig is en niet beschadigd is, mag dit meestal ook blijven zitten.

Tot 1993 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal dat levensgevaarlijk kan zijn.  Aan de verwijdering van asbest zijn daarom strenge regels gesteld. Wilt u asbest verwijderen dan heeft u vaak  een sloopmelding nodig die door de gemeente  wordt afgegeven. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, heeft u een sloopmelding nodig als hierbij asbest vrijkomt of meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt.

Weet u niet zeker of een bepaald materiaal asbest bevat? Kijk op de Asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten. Alleen onderzoek kan aantonen of een materiaal of product asbest bevat. Schakel bij twijfel altijd een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in en laat een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie doen om na te gaan of in materialen asbest zit. Dit bedrijf maakt dan een asbestinventarisatierapport dat u inlevert bij de melding.