Aanpassing van voor- of achternaam van een kind

• Aanpassen onjuiste persoonsgegevens
    • De gemeente houdt gegevens over haar inwoners bij in de Basisregistratie Personen (BRP). Als uw persoonsgegevens niet goed geregistreerd staan, dan kunt u de gemeente vragen om deze fout aan te passen.

In de BRP staan naast uw voornamen, achternaam, geslacht en burgerservicenummer (BSN) gegevens over uw:

• ouders
      • nationaliteit
      • huwelijk of geregistreerd partnerschap
      • overlijden
      • inschrijving in de BRP
      • verblijfplaats (adres)
      • kinderen
      • verblijfstitel (als u uit een ander land komt)
      • gezagsverhouding en curatele
      • reisdocument (paspoort en/of identiteitskaart)
      • kiesrecht
  • Achternaam kind kiezen
    • Ouders kunnen bij hun eerste kind kiezen of het kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Dit kan vóór de geboorte van het kind of bij de geboorteaangifte. De keuze is eenmalig en geldt ook voor alle volgende kinderen binnen het gezin.

• Naamswijziging achternaam
      • Als u uw achternaam of die van uw kind wilt veranderen, checkt u eerst in de brochure Naamswijziging van Justis of dit kan. Justis is de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
      • Staat uw situatie in deze brochure, dan kunt u een aanvraag voor naamswijziging doen bij Justis.
  • Naamswijziging voornaam
    • U kunt de rechter vragen om uw voornaam te wijzigen. U hebt een advocaat nodig om deze aanvraag in te dienen.

• Nederlander worden door naturalisatie
    • Als u Nederlander wilt worden, zijn er verschillende voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Bij de naturalisatieprocedure krijgt u in Nederland met twee instanties te maken: de gemeente waar u woont en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
      De gemeente adviseert u en begeleidt u bij de eventuele aanvraag tot Nederlander. De IND neemt de uiteindelijke beslissing.

Let op: mogelijk komt u in aanmerking voor de optieprocedure. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijkt u dan hier.

• Verwijderen privacygevoelige persoonsgegevens
    • De gemeente houdt gegevens over haar inwoners bij in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt de gemeente vragen gegevens te verwijderen. Dat kan alleen bij bepaalde gegevens die zeer privé zijn (privacygevoelige gegevens). Dit is het geval bij gegevens over adoptie of geslachtsverandering.