Aanpassing of verandering van je voor- of achternaam

• Aanpassen onjuiste persoonsgegevens
    • De gemeente houdt gegevens over haar inwoners bij in de Basisregistratie Personen (BRP). Als uw persoonsgegevens niet goed geregistreerd staan, dan kunt u de gemeente vragen om deze fout aan te passen.

In de BRP staan naast uw voornamen, achternaam, geslacht en burgerservicenummer (BSN) gegevens over uw:

• ouders
      • nationaliteit
      • huwelijk of geregistreerd partnerschap
      • overlijden
      • inschrijving in de BRP
      • verblijfplaats (adres)
      • kinderen
      • verblijfstitel (als u uit een ander land komt)
      • gezagsverhouding en curatele
      • reisdocument (paspoort en/of identiteitskaart)
      • kiesrecht
  • Achternaam kind kiezen
    • Ouders kunnen bij hun eerste kind kiezen of het kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Dit kan vóór de geboorte van het kind of bij de geboorteaangifte. De keuze is eenmalig en geldt ook voor alle volgende kinderen binnen het gezin.

• Echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap
    • Uw echtscheiding of de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap moet ingeschreven zijn bij de gemeente. U of uw advocaat moet de inschrijving regelen:

• Gaat het om echtscheiding? Dan regelt u dit bij de gemeente waar u getrouwd bent.
      • Gaat het om de beëindiging van een geregistreerd partnerschap? Dan regelt u dit bij de gemeente waar uw geregistreerd partnerschap ingeschreven is.

U hebt een uitspraak van de rechter nodig of een verklaring van uzelf en uw partner waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. De scheiding is pas definitief als deze stukken zijn ingeschreven bij de gemeente in de registers van de burgerlijke stand.

Huwelijk in het buitenland geregistreerd?

Is uw huwelijk ook in een ander land geregistreerd? Dan moet u de echtscheiding ook in dit land laten registreren. Neem contact op met de betreffende ambassade hoe u dit kunt doen.

• Geheimhouden persoonsgegevens
    • De gemeente houdt uw persoonsgegevens bij in de Basisregistratie Personen (BRP). Verschillende organisaties kunnen uw persoonsgegevens uit de BRP ontvangen. Welke organisaties dit zijn, hangt deels af van uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of u kinderen hebt of een rijbewijs. Bekijk welke organisaties uw persoonsgegevens kunnen krijgen op de website van de Rijksoverheid.

Als u niet wilt dat bepaalde organisaties uw persoonsgegevens krijgen, kunt u de gemeente om geheimhouding vragen. U kunt dit ook aanvragen voor uw kinderen tot 16 jaar.

• Kind adopteren
    • Bij adoptie neemt u de opvoeding en de dagelijkse zorg voor uw adoptiekind over van de biologische ouders. Het kind wordt dan ook officieel familie van u.

Er bestaat een onderscheid tussen sterke en zwakke adopties. Bij een sterke adoptie zijn de wettelijke familiebanden tussen het kind en de biologische ouders geheel verbroken en ontstaat een nieuwe wettelijke familieband tussen het kind en de adoptieouders. Bij een zwakke adoptie zijn de wettelijke familiebanden tussen het kind en de biologische ouders nog niet verbroken.

Meer informatie over adoptie vindt u op Rechtspraak.nl.

• Naamswijziging achternaam
      • Als u uw achternaam of die van uw kind wilt veranderen, checkt u eerst in de brochure Naamswijziging van Justis of dit kan. Justis is de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
      • Staat uw situatie in deze brochure, dan kunt u een aanvraag voor naamswijziging doen bij Justis.
  • Naamswijziging voornaam
    • U kunt de rechter vragen om uw voornaam te wijzigen. U hebt een advocaat nodig om deze aanvraag in te dienen.

• Verwijderen privacygevoelige persoonsgegevens
    • De gemeente houdt gegevens over haar inwoners bij in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt de gemeente vragen gegevens te verwijderen. Dat kan alleen bij bepaalde gegevens die zeer privé zijn (privacygevoelige gegevens). Dit is het geval bij gegevens over adoptie of geslachtsverandering.