Zwerfafval (18-09-2019)

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes. Zwerfafval zorgt voor een rommelig en soms onveilig straatbeeld en is erg schadelijk voor het milieu en de dieren. Ook zakken die naast afvalcontainers worden gezet, veroorzaken zwerfafval. Deze zakken worden door dieren opengescheurd waardoor het vuil gaat rondslingeren.

Het afbreken van zwerfafval

Voor veel producten worden verschillende soorten plastic gebruikt. Zelfs in een sigarettenpeuk zit plastic. De meest gebruikte plastics breken heel langzaam af in micro stukjes die nooit compleet vergaan. Zo blijft het plastic schadelijk voor planten en dieren op het land en in het water en krijgen ook wij mensen zelfs het plastic binnen. Vaak duurt het erg lang voordat zwerfafval afbreekt. Wist je dat sommige afvalsoorten zelfs helemaal niet afbreken?

• Papieren zakdoek of stuk keukenrol: minimaal 1 maand
  • Kartonnen drinkpakken: minimaal 6 maanden
  • Bananenschil: 6 maanden tot 1 jaar
  • Sinaasappelschil: minimaal 2-12 jaar
  • Sigarettenpeuk: minimaal 2-12 jaar
  • Kauwgom: minimaal 20 jaar
  • Blikje: minimaal 50 jaar
  • Chipszak: 50-75 jaar
  • Glas: breekt niet af
  • Plastic zak: breekt niet af
  • Petfles: breekt niet af
  • Batterij: grootste vervuiler. ChemicaliĆ«n hierin breken niet af en blijven altijd giftig.

Afval dat op straat belandt, wandelt niet zelf naar de afvalbak. Het zwerft rond, door onze buurten en parken, over onze sportvelden en stranden. Zorg dat jouw afval netjes in de afvalbak belandt. Samen houden we onze gemeente schoon.

Word ZAP-er!

Wil jij je steentje bijdragen aan een schonere gemeente? Word Zwerf Afval Pakker (ZAP-er). ZAP-ers zijn inwoners van de gemeente Waalwijk die zich op vrijwillige basis inzetten voor het schoonhouden van hun eigen buurt. Hiervoor krijgen zij van de gemeente bepaalde hulpmiddelen aangereikt, zoals een veiligheidsvest, handschoenen, afvalgrijpers en afvalzakken. Het verzamelde zwerfafval wordt kosteloos door de gemeente opgehaald. Kijk voor meer informatie op www.waalwijk.nl/zappers

Waalwijk is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen, te werken, te leven, te ondernemen en te verblijven. Dat willen we graag zo houden en versterken. We willen duurzaam vooruit. We werken dan ook samen met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een schone, groene en duurzame stad. Goede afvalscheiding draagt hieraan bij. Afval is namelijk geen afval, maar een waardevolle grondstof. Van gescheiden grondstoffen kunnen nieuwe producten worden gemaakt.