Zeer grote brand in afvalberg aan de Hilststraat in Waalwijk (15-07-2019)

Lees hier de antwoorden van Veiligheidsregio Midden-West Brabant op veel gestelde vragen naar aanleiding van de brand.

Mogen ramen en deuren weer open?

Ja, ramen en deuren mogen weer open. Ervaart u toch nog last van rook of stank, sluit de ramen en deuren dan weer en zet de ventilatie dan ook weer uit.

Kunnen kinderen weer veilig de straat op?

Ja, er is geen reden om nog binnen te blijven.

Hoe zit het met de meting naar eventuele giftige stoffen?

Rook is altijd gevaarlijk. Bij elke brand ontstaan giftige stoffen die niet gezond zijn om in te ademen. Schone rook bestaat helaas niet.

Zijn er door de brand asbestdeeltjes in de lucht gekomen?    

Nee, bij de brand van gisteren zijn geen asbestdeeltjes in de lucht gekomen. 
Door de preventieve maatregelen en de inzet van de brandweer is de afgesloten container met daarin asbesthoudend materiaal niet bij de brand betrokken geraakt. 

Waarom werd de eerste NL Alert zo laat verstuurd?

Vrijwel direct na de brand is het advies gegeven om uit de rook te blijven en bij last van de rook de ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. In eerste instantie ging de rook recht omhoog. Pas later bleef de rook lager hangen en trok deze meer richting het centrum van Waalwijk. Dit gaf overlast en is besloten om een NL alert uit te zenden.

Waarom communiceert de gemeente niet rechtstreeks, maar via de Veiligheidsregio Midden-West Brabant?

Brandweer Midden- en West-Brabant valt onder de veiligheidsregio. Bij een zeer grote brand zijn naast de brandweer ook andere hulpverleners actief en is het een multi inzet. Op de homepage van Waalwijk.nl stond een banner met verwijzing naar www.vrmwb.nl. Hier was alle informatie over de brand te vinden.