Windstilte zorgt voor erge stank na aanbrengen coating (14-10-2017)

Het aanbrengen van een coating op de atletiekbaan aan de Olympiaweg zorgde donderdagavond voor een enorme stank. Als gevolg daarvan zijn bezoekers van de naast gelegen tennisclub onwel geworden. Metingen van de brandweer tonen aan dat van schadelijke stoffen in een gevaarlijke concentratie geen sprake was.

De atletiekbaan is de afgelopen periode vernieuwd. Alle daarbij gebruikte materialen zijn erkend en gecertificeerd door sportkoepel NOC/NSF. Donderdagavond legde een bedrijf, in opdracht van de aannemer, de laatste hand aan de baan. Ze brachten een standaard coating aan. Het allerlaatste stuk gebeurde ’s avonds. Eerder op de dag waaide het namelijk te hard en men niet wilde dat de coating de omgeving in zou blazen.

’s Avonds was het onverwachts erg windstil. Een van de stoffen in de coating, xyleen, bleef daardoor hangen. Dat veroorzaakte een enorme stank.  Xyleen wordt gebruikt om de stoffen voor de coating in op te lossen zodat ze goed gebruikt kunnen worden. De stof verdampt terwijl de coating opdroogt. Voor xyleen geldt dat het pas schadelijk voor de gezondheid is bij een lange blootstelling aan 5000 ppm. De brandweer mat donderdagavond om 22.00 uur een concentratie van 6 tot 7 ppm.

De GGD laat, op basis van de metingen, weten dat de hoofdpijn, misselijkheid, brandende ogen en de overige klachten van gisteravond zijn veroorzaakt door de stank. “Deze klachten zijn van voorbijgaande aard. Er worden geen blijvende klachten verwacht. Op het moment dat de geur verdwijnt of mensen in een andere omgeving zijn, zullen de klachten verdwijnen,” aldus de GGD.

Het werk aan de atletiekbaan is nu klaar. De baan droogt op dit moment verder op. Naar verwachting neemt de stankoverlast dan ook vlug af

Wethouder Hans Brekelmans betreurt de overlast. “Ik snap dat mensen zijn geschrokken, dat zou ik ook zijn. Mijn complimenten daarom aan de hulpdiensten die snel ter plekke waren en mensen adequaat hebben behandeld.”