Waalwijk Inspiratieprijs 2021 (06-07-2021)

Wie wint de Waalwijk Inspiratieprijs 2021? En wie mag zich een jaar lang Waalwijker van het Jaar gaan noemen?

Heb jij afgelopen jaar anderen geïnspireerd met jouw inzet voor de Waalwijkse samenleving? Dan maak jij kans. Op 11 september maken we de winnaars bekend.

Wie draag jij voor?

Waalwijkers zoals jij en ik die zich inzetten voor anderen. De afgelopen anderhalf jaar zagen we meer dan ooit hoe waardevol zij zijn. Elke week boodschappen doen voor een zieke buurvrouw. Boeken ophalen en inleveren bij de bibliotheek voor de ouderen in de straat. Het opstarten van een sportteam voor kinderen met een beperking. Een nieuwe, anderstalige inwoner helpen met Nederlands leren. Senioren begeleiden tijdens hun wekelijkse zwemochtend. Een muziekprogramma maken voor bewoners van een zorgcentrum. Fietstochtjes maken met een man die kampt met psychische problemen.

Al die kleine en grotere initiatieven maken het verschil voor onze inwoners. Als gemeente waarderen we dat enorm. En we willen anderen daarmee inspireren. Daarom zetten we deze initiatieven in de schijnwerpers. Goed voorbeeld doet volgen: inspiratie geef je door!

Wanneer en wie voordragen?

Wil je iemand voordragen voor de Waalwijk Inspiratieprijs? Doe dat tussen 6 en 25 juli 2021. Het kan ook jouw team, buurtgroepje of organisatie zijn. Of gewoon jezelf of je buurman. Want zowel individuele als gezamenlijke acties maken kans.

Hoe draag je iemand voor?

Stuur je inzending naar inspiratieprijs@waalwijk.nl. Vertel daarin iets over je kandidaat en wat diegene heeft gedaan voor anderen en wáárom dit zo speciaal en inspirerend is. Met wat beelden zoals foto’s maak je extra indruk. En vergeet je eigen contactgegevens niet!

Waar letten we op?

We beoordelen jouw inzending op deze punten:
•    Zet de kandidaat zich onbetaald en vrijwillig in?
•    Zet de kandidaat zich in tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021?
•    Het inspirerende initiatief vond plaats in de gemeente Waalwijk?
•    Past de inzet bij ‘omkijken naar anderen in coronatijd’?
•    Past het initiatief niet bij ‘omkijken naar anderen in coronatijd’? Dan kom je nog wel in aanmerking voor de publieksprijs.

Waar en wanneer stemmen?

Voldoet jouw inzending aan de punten? Dan komt deze samen met de andere inzendingen op www.gowaalwijk.nl/inspiratieprijs. Hier kun je als inwoner ook gelijk stemmen op je favoriet. Dat kan tussen 10 en 24 augustus!

Wie bepaalt de winnaar?

Niet alleen de inwoners kiezen een winnaar, maar ook een vakjury. Er rollen dus twee winnaars uit: de keuze van de vakjury en de inzending met de meeste stemmen. Die laatste wint de publieksprijs en mag zich ‘Waalwijker van het Jaar’ noemen.

Wie maakt de winnaar bekend?

Burgemeester Sacha Ausems en wethouder John van den Hoven maken de winnaars bekend. Dat doen zij tijdens de Open GO-dag op zaterdag 11 september. Ze feliciteren de winnaars persoonlijk. De gelukkigen krijgen ook een geldprijs.

Wat is de Waalwijk Inspiratieprijs?

De Waalwijk Inspiratieprijs is de opvolger van Waalwijk Ontmoet. Daarmee beloonden we sinds 2012 vooral topprestaties. Wethouder John van den Hoven: “Natuurlijk zijn we nog altijd net zo trots op die bijzondere sportieve of creatieve prestaties. Maar we gaan die uitzonderlijke prestaties op een passende manier waarderen. Daarmee laten we de opzet van Waalwijk Ontmoet los. De Waalwijk Inspiratieprijs is niet zozeer gericht op prestaties, maar meer op inzet. Met deze nieuwe prijs zetten we die inspirerende initiatieven en acties in de schijnwerpers die veel betekenen voor anderen.”

De Waalwijk Inspiratieprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs zal jaarlijks terugkeren en krijgt elk jaar een thema. Deze eerste editie staat in het teken van corona; in 2022 is het thema ‘verbinding’.