Waalwijk 2e bij Entente Florale (26-09-2017)

Waalwijk heeft zilver gehaald in de nationale groencompetitie. De gemeente scoorde een 7,8 voor haar groenbeleid. Dit maakte de jury van de Entente Florale afgelopen woensdag bekend op de Groendag in Krimpen aan den IJssel.

Wethouder Jan van Groos nam de tweede prijs trots in ontvangst: “Een mooi resultaat. Ik feliciteer Den Haag met de winst. We weten nu als Waalwijk waar we staan met de kwaliteit van het groen in de openbare ruimte en waar we die kunnen verbeteren. Met de tips en adviezen gaan we direct aan de slag. “

Rapport
Op 22 juni bezocht de jury van de Entente Florale de gemeente Waalwijk. Ze legde haar bevindingen vast in een uitgebreid rapport met als eindcijfer een 7,8. De jury waardeerde het dat Waalwijk goed luistert naar haar inwoners en toch de regie houdt. Als tip gaf ze mee om de informele Brabantse manier van werken te behouden en tegelijkertijd afspraken op papier te zetten. Waalwijk gaat nu aan de slag met de aanbevelingen om de gemeente nog groener en duurzamer te maken. De jury was onder de indruk van de hoeveelheid en de kwaliteit van het groen en het groenbeheer. De openbare ruimte is goed te gebruiken voor spelen, verblijven en recreatie en het Halvezolenpark midden in Waalwijk is uniek, aldus de jury. Minpuntje volgens de jury is dat er te weinig natuurspeelplaatsen zijn en ze vinden dat er te weinig bomen op het industrieterrein staan.

Waalwijk nam deel in de categorie ‘steden’ en ging hierbij de strijd aan met Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Purmerend.  Uiteindelijk ging de hoofdprijs naar Den Haag met een 8,4. Zowel Leidschendam-Voorburg als Purmerend wonnen brons.

Entente Florale
Jaarlijks houdt de stichting Entente Florale de nationale groencompetitie. De stichting houdt zich bezig met het stimuleren van goede groenvoorzieningen in verstedelijkt gebied. Bij de beoordeling keek de jury niet alleen naar het groen in de gemeente, maar ook naar  duurzaamheid, recreatie en cultureel erfgoed zowel in beleid als de praktijk.

Te downloaden: