Stadstuin achter voormalige gemeentehuis (01-02-2017)

Nieuwe entree naar centrum Waalwijk  

Het parkeerterrein achter het voormalige gemeentehuis wordt een stadstuin. Zo ontstaat een nieuwe entree naar het centrum vanaf de Winterdijk. Het braakliggende grasveld aan de Hooisteeg is straks ook onderdeel van de tuin. De bouwplannen voor die locatie zijn van de baan.

De route van het parkeerterrein aan de Taxandriaweg richting de binnenstad moet zorgen voor een verrassende entree naar het centrum. Daarom verandert het terrein achter het voormalige stadhuis in een stadstuin met ruimte voor kunstwerken en een uitgelichte looproute. De achterkant van het gebouw krijgt extra belichting. Het leegstaande bodehuisje is beschikbaar voor andere zaken zoals bijvoorbeeld horeca of tentoonstellingen. Voor het aanleggen van de tuin is 3 ton beschikbaar uit het overschot van de jaarrekening 2015. Het werk begint dit kwartaal en moet voor de zomer klaar zijn.

Inrichting

De inrichting van het park maakt straks het oorspronkelijke karakter van de Hooisteeg voelbaar. Dat gebeurt met vakken met planten waar eerst arbeiderswoningen stonden en een rij leibomen die het park afschermen van de straat. In het park komen daarnaast bankjes en speeltoestellen. Verder is er ruimte voor het plaatsen van bijvoorbeeld het Meisje aan de Fontein.
Projectontwikkelaar Jansen de Jong ziet af van de bouwplannen voor het terrein aan de Hooisteeg en krijgt in ruil daarvoor mogelijkheden om te bouwen in Landgoed Driessen. Daardoor kan het veld aan de Hooisteeg straks onderdeel zijn van de stadstuin.

Wet Blue

Om de entree naar het centrum verder te verfraaien, werkt de gemeente samen met de Rabobank ook aan een bijzondere lichtroute in Wet-Blue, de kleur die leer heeft nadat met chroom is gelooid. De Hooisteeg, het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank en het stadhuis worden als eerste uitgelicht in die kleur.  Het is de bedoeling om meer panden en/of markante plekken in het centrum van Waalwijk met een link met leer met Wet-Blue te belichten. Het idee daarvoor komt van lichtarchitect Arjen van der Cruijsen.