Sporten tijdens de coronacrisis (24-04-2020)

Sportverenigingen mogen vanaf woensdag 29 april hun buitentrainingen voor jeugd en jongeren hervatten. 

Op zo’n korte termijn weer ‘opstarten’, met in achtneming van allerlei regels en voorzorgsmaatregelen, blijkt in de praktijk tot aardig wat vragen te leiden. Een speciale werkgroep van de gemeente Waalwijk informeert sportverenigingen over wat er wel en niet mogelijk is.

‘Wij hebben gemengde teams met daarin kinderen tot 12 jaar en ook kinderen van 13 jaar en ouder. Mogen zij samen trainen?’ ‘Onze sporthal is gesloten. Kunnen we buiten lessen verzorgen?’ Om op al deze en veel andere vragen van sportaanbieders antwoord te geven, startte de gemeente Waalwijk een speciale werkgroep. Leidraad bij het hervatten van trainingen is het protocol ‘Verantwoord Sporten’ dat de landelijke Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) vrijdagmiddag beschikbaar heeft gesteld.

Lokale invulling
Het protocol geeft echter niet overal antwoord op. Premier Rutte gaf dinsdag tijdens zijn persconferentie aan de regie aan gemeenten over te laten. De werkgroep onderzoekt de komende dagen of er aanvullingen, aanpassingen of een toelichting nodig zijn, die specifiek van toepassing zijn op sporten in Waalwijk. Sportaanbieders worden daarover nader geïnformeerd. Ook wil de werkgroep onder meer een rol vervullen in het samenbrengen van vraag en aanbod. Niet iedere sportvereniging beschikt op dit moment over wat nodig is om de trainingen te hervatten. Mogelijk kan een andere sportvereniging ze daarbij helpen. De gemeente brengt ze graag samen. Voor vragen kunnen sportaanbieders terecht bij een online loket; de werkgroep is bereikbaar via sportentijdenscorona@waalwijk.nl