‘Snelheidsmeter met beloning’ in Woeringenlaan (08-04-2021)

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Deze bijzondere meter doet een tour door Brabant.

Na onder andere Helmond, Eerde, Huisseling, Lith en Hooge Zwaluwe is het nu de beurt aan Waalwijk. Iedereen die zich tussen 9 april en 26 april in de Woeringenlaan ter hoogte van de Juliana van Stolbergschool aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Het totaalbedrag (maximaal € 1500,-) komt ten goede aan de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen in deze straat.

 In de Woeringenlaan geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer. Deze maximumsnelheid wordt nog wel eens overschreden. En dat is gevaarlijk. Zeker vanwege de aanwezigheid van de Juliana van Stolbergschool. Deze moet voor schoolgaande kinderen veilig bereikbaar zijn. Reden voor de gemeente om het eens anders aan te pakken en deze snelheidsmeterspaarpot van NUL verkeersslachtoffers Brabant in te zetten.

Hoe werkt de spaarpot?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. “We leggen zo de nadruk op het belonen van goed gedrag, vertelt wethouder Ronald Bakker. Met het sparen voor een bepaald doel in de buurt, voelen mensen zich meer betrokken. Zeker als de beloning zichtbaar is, zullen ze daar aan denken wanneer ze het punt voorbij rijden. Ze zijn dan eerder geneigd de snelheid laag te houden. Dat is het idee.” Als er toch te hard wordt gereden, gaat er geen geld uít de pot. Het totaalbedrag gaat naar de school. En de school besteedt het aan verlichtingssetjes voor de fiets, hesjes voor op de fiets, verkeersborden voor op het plein en/of een activiteit tijdens de verkeersdag.  

Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!

De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze.