Nieuwjaarsboodschap burgemeester Kleijngeld (28-12-2016)

Beste mensen,

Afgelopen januari bracht ik een kraambezoek aan de eerstgeboren Waalwijker van het jaar 2016. Hij heet Merlijn en woont in Landgoed Driessen. Het brengt me dezer dagen bij de vraag hoe hij over een jaar of twintig op zijn geboortejaar zal terugkijken. Ziet hij dan toegenomen tegenstellingen, groeiende terreurdreiging, massale vluchtelingenstromen en een verdere opwarming van de aarde?

Wie de tv aanzet of de krant leest, denkt al vlug dat Merlijn wel op een angstaanjagend jaar moet terugkijken. Toch is dat maar zeer de vraag en zal het vooral afhankelijk zijn van de vraag hoe de wereld er op dat moment voorstaat. Is de situatie in het Midden-Oosten inmiddels stabieler? Gebruiken we nog altijd benzine en kolen? Zijn de oceanen schoner omdat niemand meer plastic weggooit?  En is kanker nog steeds even gevreesd en dodelijk of intussen een bijna ‘normale’, chronische ziekte geworden? Wie het weet, mag het zeggen.

Voor hetzelfde geld ontdekt Merlijn als hij in digitale archieven kijkt dat Nederland in 2016 in bijna alle ranglijsten in de top 10 stond als het gaat om geluk, de kwaliteit van de gezondheidszorg, het niveau van het onderwijs en de concurrentiekracht van Nederlandse ondernemingen. Misschien verbaast het hem wel als hij leest hoe angst en cynisme in zijn geboortejaar de overhand hebben gehad. Hoe bang de wereld de mensen soms leek te maken.

De jongvolwassen Merlijn kan er met zijn gezond verstand niet bij waarom de mensen indertijd niet trotser waren. Hij ziet verhalen over inwoners die zelf een energiecollectief  zijn begonnen, de groeiende kansen op werk en veel jonge mensen die een eigen bedrijfje zijn gestart. Hij ontdekt een foto van een Syrische vluchteling die Waalwijk met een zelfgemaakt mozaïek voor alle hulp bedankt. Op internet ziet hij mensen die hun buren met een beperking helpen met boodschappen doen, die in hun buurt speeltuinen opknappen, een toneelstuk regisseren of een Kersthuis voor het goede doel organiseren.

Hij ziet kortom allemaal mensen die hun hand niet omdraaien voor het verbeteren van hun eigen lokale wereld. Merlijn beseft dat ze in Waalwijk hebben begrepen dat er dicht bij huis heel veel kan. Op het implantaat in zijn hand, die verbinding maakt met internet, komt hij een oude spreuk tegen: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ en komt tot de conclusie dat ze dit in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik feilloos hebben toegepast.

Ik wens u in alle opzichten een voorspoedig nieuwjaar.

Nol Kleijngeld, burgemeester gemeente Waalwijk