Nieuwjaarsboodschap burgemeester Kleijngeld (08-01-2021)

You’ll never walk alone.

Het is zondag 27 december, kwart voor vijf. Derde kerstdag wordt het soms genoemd. Op de achtergrond klinkt de Top 2000. Op nummer 1188 zingt Lee Towers You’ll never walk alone. Buiten stormt en regent het. Geen wandeling vandaag, alleen noch met z’n tweetjes. Het journaal meldt dat het lied zojuist is verkozen tot hét radiomoment van het jaar 2020. Ruim 180 Europese radiozenders hebben You’ll never walk alone van Gerry & The Pacemakers daarom gelijktijdig uitgezonden.

Vreemd is deze keuze niet. De tekst biedt hoop en de muziek vraagt om massaal meedeinen en meezingen. En dat is juist wat we in 2020 goed konden gebruiken. Corona overschaduwde alles. In economisch, maar vooral in sociaal opzicht. De anderhalvemetersamenleving is niets voor ons. Mondkapjes en afstand in plaats van een hand of een knuffel. Mijn Nijmeegse collega Hubert Bruls vatte het raak samen: ‘Mensen zijn ongeneeslijk sociaal.’ We hunkeren naar contact en beseffen dit pas wanneer we het missen.

Neem mezelf. Vanaf 1995 staan vooral mijn weekenden in het teken van contact met inwoners. Een opening hier, een lintje uitreiken daar. Een lezing hier of een bezoek aan een zestigjarig huwelijkspaar daar. Mensen ontmoeten en hun verhalen horen. Ik geniet er altijd van. Het laat me voelen hoe belangrijk het is om er als burgemeester voor de inwoners te zijn. Maar sinds afgelopen maart is mijn weekendagenda nagenoeg leeg. Wat rest zijn vergaderingen via de computer. Soms handig maar te vaak te beperkt als het om echt contact gaat.

Eigenlijk had ik het woord corona willen vermijden. Maar het lukt niet. Zolang het vaccin ons nog niet massaal beschermt blijft het ons leven voor een groot deel bepalen. Maar gelukkig is het perspectief van dit beschermingsmiddel er inmiddels wel. Laat dit nieuwe jaar het jaar van You’ll never walk alone worden. Het jaar waarin we corona overwinnen. Het jaar waarin we alle harde werkers in de zorg, in het onderwijs en in het toezicht zonder beperkingen kunnen bedanken. Het jaar waarin de Dulvertse, Waspikse en Wollukse kwissen opnieuw van zich laten horen. Het jaar waarin de 80 van de Langstraat weer van start gaat. Het jaar waarin de zalen van De Leest, Den Bolder en Zidewinde weer uitverkocht zullen zijn. Het jaar van weer eens een mooi feestje op de Markt en het Raadhuisplein. Laat 2021 het jaar zijn waarin Waalwijk weer volop You’ll never Wolluk alone mag zijn.

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar.

Nol Kleijngeld,
burgemeester gemeente Waalwijk