Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland (17-06-2021)

Jij bepaalt welke gemeente deze verkiezing wint.

Welke gemeente is de meest toegankelijke van Nederland voor mensen met een beperking of chronische ziekte? Jij bepaalt welke gemeente deze verkiezing wint. Je stem kan je uitbrengen op www.meesttoegankelijkegemeente.nl

Foto van man in rolstoel voor de draaideur van het stadhuis in Waalwijk

Aanleiding

In 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag Handicap ondertekend. Dit verdrag maakt duidelijk dat mensen met een beperking of chronische ziekte recht hebben op gelijke behandeling. Iedereen moet mee kunnen doen. Zo maken we de samenleving toegankelijker en inclusiever. Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol. Ze werken hiervoor aan zes levensdomeinen. Deze levensdomeinen zijn:
1.    Onderwijs en ontwikkeling
2.    Thuis
3.    Werk en inkomen
4.    Vrije tijd
5.    Vervoer
6.    Welzijn, gezondheid en ondersteuning

Verkiezing

De Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) organiseert de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2021 om gemeenten in Nederland extra aan te moedigen om te blijven werken aan het VN-verdrag Handicap. En om breed aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Alle gemeenten van Nederland doen automatisch mee met de verkiezing.

Reglement

Op 17 mei 2021 is de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2021 gestart. Alle gemeenten in Nederland doen automatisch mee aan ronde één. Dit betekent dat alle gemeenten in Nederland door alle Nederlanders beoordeeld kunnen worden op hun toegankelijkheid. Goede toegankelijkheid is voor iedereen fijn: voor mensen met én mensen zonder een beperking.

De twaalf gemeenten met de beste beoordeling gaan door naar ronde twee. Dit is de halve finale. In de halve finale kunnen alle Nederlanders hun stem uitbrengen op hun favoriete gemeente. De vijf gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de derde ronde. Dit is de finale. In de finale beoordeelt een vakjury de vijf gemeenten. Zij bepalen uiteindelijk wie de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2021 verdient. Ook reiken zij de aanmoedigingsprijs uit voor de gemeente die goed onderweg is om zo toegankelijk mogelijk te worden.

Breng hier je stem uit!