Herontwikkeling Gymzaal Floris V-laan 9 (25-04-2018)

Het winnende plan

In januari 2018 startte de gemeente met de verkoopprocedure van de leegstaande gymzaal aan de Floris V-laan 9 in Waalwijk. Geïnteresseerden konden een totaalplan voor de locatie indienen. Uiteindelijk ontvingen we zeventien plannen. Deze zijn door de gemeente beoordeeld om de prijs-kwaliteitsverhouding per plan te bepalen.

De twee best beoordeelde plannen zijn tijdens een bewonersavond aan omwonenden voorgelegd, waarna de aanwezigen hun voorkeur kenbaar konden maken. Op verzoek van omwonenden konden zij die wilden hun stem ook op een later moment uitbrengen. Dit kon tot en met maandag 23 april op het stadhuis. De uitslag van de stemming bepaalt met welk plan de gemeente verder wil gaan om te komen tot herontwikkeling van de locatie.  

Het plan met de meeste stemmen (19 van de 22) behoudt het huidige pand (de gymzaal), dat wordt herontwikkeld tot twee traploze terraswoningen en vier loftwoningen. Op het bijbehorende terrein ten noorden van de gymzaal worden bovendien vier tuinwoningen (Tiny-houses) gerealiseerd. De woningen in het plan zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens en zijn energieneutraal. Het plan voorziet daarnaast in een buurtparkje.

De ontwikkelaar gaat het plan in overleg met de gemeente verder uitwerken. Vervolgens wordt het bestemmingsplan voorbereid en opgesteld en is er de mogelijkheid voor inspraak en bezwaar. Ook wordt er dan een bewonersavond georganiseerd.