Herdenking vlucht Hugo de Groot (17-03-2021)

22 maart 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot tijdens zijn vlucht uit slot Loevestein door Waalwijk kwam. Een bijzonder jubileum dat in Waalwijk, op slot Loevestein en andere locaties in Nederland gevierd zal worden.

De ontsnapping

Hugo de Groot ontsnapte 22 maart 1621 in een boekenkist uit het toen Hollandse slot Loevestein. Op zijn vlucht zette Hugo de Groot in Waalwijk voor het eerst voet op Brabantse grond. Men denkt dat hij via het veer in Drongelen aankwam en van daaruit naar de dorpskom is gelopen en bij zijn vrienden, verbannen remonstrantse predikanten, heeft aangeklopt. Na een kort verblijf is Hugo in een kar van een Waalwijkse voerman verder gevlucht naar Antwerpen.

Hugo de Grootjaar

Vanwege dit bijzondere jubileum is 2021 uitgeroepen tot Hugo de Grootjaar. In dit landelijke themajaar wordt aandacht gevraagd voor Nederlands grootste rechtsgeleerde, zijn leven en met name zijn gedachtegoed. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

Activiteiten in Waalwijk

In Waalwijk vieren we het Hugo de Grootjaar (van 22 maart 2021 t/m 22 maart 2022) met verschillende activiteiten.
Zo kun je 400 jaar na de ontsnapping in etappes dezelfde route wandelen of fietsen die Hugo de Groot aflegde toen hij van Gorinchem naar Antwerpen vluchtte. Op de bezoekerswebsite www.bezoekdelangstraat.nl/routes van Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat vind je de etappes van Gorinchem naar Waalwijk en van Waalwijk naar Tilburg.

Bibliotheek Waalwijk trapt af met een speciaal samengesteld boekenpakket over de ontsnapping van Hugo de Groot en zijn gedachtegoed. Het boekenpakket kan worden geleend via de afhaalbieb. Bij de afhaalbieb bestel je eenvoudig online dit boekenpakket, voeg bij opmerkingen toe dat het gaat om Hugo de Groot boekenpakket. Het pakket kun je vervolgens ophalen bij Bibliotheek Waalwijk https://www.bibliotheekmb.nl/diensten/afhaalbieb/aanvraagformulier-waalwijk.html of stuur een mail naar waalwijk@bibliotheekmb.nl. Het boekenpakket kan vanaf 22 maart worden aangevraagd.

Extra info

Benieuwd naar het laatste nieuws en verdere activiteiten?
Volg ons op Facebook of Instagram. Kijk ook op www.hugodegroot.nl