Gratis bandenspanning service (13-04-2021)

Op zaterdag 17 en 24 april biedt de gemeente Waalwijk nogmaals de service ‘Band op Spanning’ gratis aan.

promotie afbeelding van project Gratis Bandenspanning service

In november vorig jaar konden inwoners hiervoor al in Waalwijk terecht. Nu bieden we de gratis service vanuit Waspik en Sprang-Capelle aan. Wie dan parkeert op de aangewezen parkeerterreinen kan zijn autobanden gratis laten controleren. Met behulp van professionele mobiele apparatuur wordt de bandenspanning van de auto’s gemeten en worden de banden zo nodig opgepompt. En dat levert veel voordelen op. Meer veiligheid op de weg, besparing op brandstofkosten, minder fijnstofuitstoot en schonere lucht.

Gevolgen onderspanning

Banden lopen altijd langzaam leeg waardoor in Nederland meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning rijdt. Dat kost jaarlijks ca. 200 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 400 miljoen kg extra CO2 uitstoot. Daarnaast maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder; een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.

Hoe werkt het

Servicemedewerkers van ‘Band op Spanning’ staan gedurende de dag bij de in- en uitgang van het aangewezen parkeerterrein. Daar worden de automobilisten op afstand geïnformeerd over deze gratis service. Wil je meedoen? Dan krijg je een aanmeldkaart onder de ruitenwisser. Ben je eenmaal geparkeerd en op pad, dan hoef je verder niets meer te doen. De medewerkers controleren de bandenspanning en pompen de banden zo nodig weer op tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). De aanmeldkaart wordt omgewisseld voor een kaart met daarop de oude bandenspanning, de nieuwe bandenspanning én de besparingen! Zo weet je precies wat er gebeurd is.

De servicemedewerkers komen alleen in actie met toestemming en als er een aanmeldkaart onder de ruitenwisser ligt.

Waar en wanneer

Zaterdag 17 april van 9.00 – 17.00 uur - Parkeerterrein Dorpsplein in Waspik

Zaterdag 24 april van 9.00 – 17.00 uur - Parkeerterrein Raadhuisplein in Sprang-Capelle

Kijk voor meer informatie op www.bandopspanning.nl