Feestelijke huldiging winnaars Waalwijk Ontmoet (08-10-2016)

Waalwijk viert gezamenlijk feest in het Mandemakersstadion.

Tijdens een groot feest in het Mandemakersstadion zijn vanavond de prijzen uitgereikt aan de vrijwilligers, sporters en cultuurvertegenwoordigers die het afgelopen jaar bijzondere prestaties hebben laten zien. Dat gebeurde tijdens het evenement Waalwijk Ontmoet.

Sinds 2011 reikt het gemeentebestuur de prijs uit om bijzondere prestaties onder de aandacht te brengen. De vrijwilligers, sporters en cultuurvertegenwoordigers kunnen in teamverband 350 euro winnen en als individu 150 euro. Alle Waalwijkers mogen gratis naar de prijsuitreiking en het bijbehorende feest.

Prijswinnaars

• Beste Vrijwilligersprestatie Individueel: Max van Mierlo van de stichting Vrienden van St. Jan de Doper. De jury heeft groot respect voor zijn tomeloze inzet bij wat door sommigen als een schier onmogelijke klus werd gezien, namelijk het voorkomen van de sluiting van St. Jan de Doper. Zijn inzet leidde tot de oprichting van de stichting, hij is het die mensen aan de stichting weet te binden.  ‘Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist’, is een van zijn uitspraken.

• Beste Vrijwilligersprestatie Team: Buurtbus Waalwijk Oosterhout zorgt voor een speciale vorm van openbaar vervoer waar een gewone bus te duur is. Dankzij de 21 vrijwillige chauffeurs van de vereniging achter de buurtbus, rijdt er zes dagen in de week toch een busje van het Vredesplein in Waalwijknaar het Amphia ziekenhuis in Oosterhout. De chauffeurs rijden jaarlijks zo’n 10.000 kilometer en voorkomen zo sinds januari 2000 mensen geïsoleerd raken.

• Beste Sportprestatie Individueel: Madinah Tuharea is Nederlands kampioen Turnen bij de jeugd N2 Allround en Nederlands kampioen op het toestel Sprong. Om zover te komen, traint deze jonge Waalwijkse bij Flik-Flak in Den Bosch. Naast ruim 20 trainingsuren per week gaat Madinah ook naar de havo waar ze goede cijfers haalt. Zoveel inzet en toewijding, daar kijkt de jury met bewondering naar.

•  Beste Sportprestatie Team: VV Baardwijk 1 schreef in mei van dit jaar geschiedenis door voor het eerst in 38 jaar de 2e klasse weer te bereiken. Dat deden ze met een schitterende overwinning met 1-3 bij Beek Vooruit waarmee ze kampioen werden in de 3e klasse. Dat dit allemaal werd bereikt onder leiding van een Waalwijkse trainer geeft de titel in de ogen van de jury nog extra glans.

• Beste Cultuurprestatie individueel: Ineke van den Houdt-Swinkels is het gezicht van heemkundekring De Erstelinghe en speelt een belangrijke rol in het levend houden van de lokale geschiedenis en de Waalwijkse identiteit. Ze zit sinds 2008 in de redactie van De Klopkei, het blad van de heemkundekring en is ook verantwoordelijk voor Waalwijk Wiki en Je bent een echte Wollukse. Ze organiseert Wolluk in de sixties en is actief betrokken bij het beheer van de het archief van heemkundekring De Erstelinghe.

• Beste Cultuurprestatie groep: De Dorpsboerderij Waspik wordt al vier jaar lang belangeloos door vrijwilligers draaiende gehouden en draagt zo bij aan het levend houden van de plattelandscultuur. De toegewijde vrijwilligers zoeken daarbij ook naar nieuwe manier om mensen te boeien voor alles wat er op of rondom de boerderij gebeurt. Daarom was er dit jaar nog een leerzame expositie over oud landbouwgereedschap. In de ogen van de jury is de Dorpsboerderij een prima voorbeeld van de grote diversiteit in cultuur in de gemeente Waalwijk.

Optredens

Tijdens het feest van 19.30 tot 01.00 uur waren er diverse optredens en lokale talenten uit de Langstraat kregen een podium doordat ze samen met de band Hot Town mochten optreden en grepen die kans.