‘Eet je snoep, zonder troep!’ (26-08-2020)

Waalwijk is een aantrekkelijke gemeente om in te leven, wonen, werken, ondernemen en verblijven. Dat willen we graag zo houden en versterken.
Het schoonhouden van de openbare ruimte speelt hierin een belangrijke rol.
Op de route tussen het Dr. Mollercollege/Walewyc-mavo en de Albert Heijn aan het Bloemenoordplein ligt vaak zwerfafval; de zogenaamde snoeproute. Samen met leerlingen, het Dr. Mollercollege en Albert Heijn, hebben we een aanpak bedacht die tot een schonere ‘snoeproute’ moet leiden.

Ideeën leerlingen

In oktober 2019 werkten leerlingen van het Dr. Mollercollege op verzoek van de gemeente op school ideeën uit om de snoeproute tussen school en Albert Heijn vrij te houden van zwerfafval. De werkstukken bevatten interessante voorstellen voor de aanpak. Denk aan het plaatsen van prullenbakken, bewustwording bij de leerlingen door (gast)lessen op school te verzorgen, invoeren van een milieudienst op school of leerlingen bij straf laten kiezen voor schoonmaken van de snoeproute. Bij deze ideeën bedachten de leerlingen een passende slogan: ‘Eet je snoep, zonder troep!’ Deze slogan hebben we gebruikt als basis bij de uitwerking van de ideeën.

Vervolgacties

Corona zorgde er helaas voor dat de school de afgelopen periode dicht moest. In de tussentijd hebben we niet stil gezeten. In de Bremstraat hebben we twee afvalbakken met de slogan ‘Eet je snoep, zonder troep!’ geplaatst. De bestaande container bij school hebben we vervangen door een zogenaamde Big Belly afvalbak. Dit is een ‘slimme’ afvalbak die het afval samenperst en een melding geeft als de bak geleegd moet worden. Dit voorkomt uitpuilende afvalbakken.

Albert Heijn doet mee door een dranghek te plaatsen met een hoes met daarop de slogan. Ook op school besteden ze nogmaals aandacht aan dit project. Er worden posters opgehangen en de afvalbakken worden voorzien van een stickers met de slogan ‘Eet je snoep, zonder troep!’. Waar mogelijk worden ook (gast)lessen ingepland in het lesprogramma.

Zo werken we samen aan een schone leefomgeving voor iedereen.