Eendjes voeren? Doe het niet! (16-04-2020)

Wist u dat brood bijzonder slecht is voor deze dieren?

Jaarlijks gooien Nederlanders veel ‘overtollig’ voedsel weg. Een groot deel verdwijnt in de afvalcontainer. Maar ook wordt een deel aan vogels en eenden gevoerd. In de meeste gevallen gaat het om oud brood.

Eenden voeren
Eendjes voeren. Hand in hand, een zakje oud brood mee. Wie is er niet groot mee geworden. Maar wist u dat het bijzonder slecht is voor deze dieren. Zo kunnen de eenden ziek worden van brood. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen. Ook zit er veel zout in. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten vooral gras en waterplanten.

Ongedierte
Grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ongedierte zoals ratten en muizen. Ratten in uw woonwijk is natuurlijk geen prettige gedachte. Dit ongedierte draagt allerlei ziektes met zich mee. Bovendien vervuilen achtergebleven broodresten het water en zijn ze een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Dit is slecht voor het milieu.

Tweede leven
Voor veel mensen is eten weggooien echter iets dat tegen hun principe is. Geef overgebleven voedsel een tweede leven. Vries het in of geef het aan anderen.