Duurzaamheidsprijs 2020 (09-10-2020)

De duurzaamheidsprijs 2020 gaat naar Milos Boksan.

Milos Boksan wint Waalwijkse Duurzaamheidsprijs 2020

Vrijdagavond 9 oktober was de feestelijke uitreiking van de Duurzaamheidsprijs 2020. Via een livestream was te zien hoe Milos Boksan uit handen van wethouder John van den Hoven thuis voor de deur de prijs kreeg voor het meest duurzame initiatief van Waalwijk. De 17-jarige Waalwijker kwam met het idee om een app te ontwikkelen tegen voedselverspilling in supermarkten.

De Duurzaamheidsprijs is een publieksprijs. De inwoners van Waalwijk konden stemmen op zeven genomineerden. Milos Boksan kreeg maar liefst 602 van de in totaal 1835 stemmen (32,8%). Milos heeft het idee om een app te ontwikkelen om voedselverspilling in supermarkten tegen te gaan. “Als supermarktmedewerker weet ik maar al te goed hoeveel voedsel supermarkten weggooien omdat de producten ‘over de datum zijn’. Daarom kwam ik met het idee voor een app om deze artikelen te redden. Via deze app krijgen mensen een overzicht van alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Deze producten worden met een aantrekkelijke korting aangeboden. Zo wordt er minder voedsel verspild en kunnen supermarkten er nog aan verdienen.” De app is er nog niet, maar Milos heeft al wel een projectvoorstel geschreven en onderzoek gedaan. Hij is dan ook op zoek naar partners die samen met hem de app willen ontwikkelen. Milos ontving een prachtige bokaal, ontworpen door leerlingen van De Overlaat. Daarnaast kreeg hij en duurzaam cadeaupakket en een cheque ter waarde van € 300,-.

Live-uitzending

Vanwege maatregelen rondom COVID-19 konden de genomineerden en geïnteresseerden de uitreiking alleen volgen via een livestream. Naast het live bekendmaken van de winnaar aan huis werden de kijkers verwend met een optreden van de Waalwijkse rapper Thomas van Vliet. En niet alleen de genomineerden maakten deze avond kans op een mooie prijs, ook de kijkers. De winnaar van de duurzaamheidsquiz kreeg een tegoedbon van de Wereldwinkel ter waarde van € 20,-.

Duurzame bokalen

Als prijs werd door de wethouder een bokaal uitgereikt, ontworpen door leerlingen van De Overlaat uit Waalwijk. Deze leerlingen hebben speciaal voor deze uitreiking de opdracht gekregen om verschillende, uiteraard duurzame, bokalen te ontwerpen. Dit leverde prachtige kunstwerken op. Wethouder John van den Hoven: “Het zijn prachtige bokalen geworden. We zijn ontzettend blij met de samenwerking met De Overlaat en de betrokkenheid van de leerlingen op het thema duurzaamheid. De gemaakte bokalen hebben een mooi plekje gekregen in de publiekshal van het stadhuis. We hopen dat de initiatieven van de genomineerden en de bokalen een inspiratie zijn voor onze inwoners om zelf ook een steentje bij te dragen aan een duurzaam Waalwijk.”

Tweede en derde prijs

Naast het winnende initiatief zijn er ook andere goede duurzame initiatieven ingediend. Naast de hoofdprijs voor Milos werden nog twee extra prijzen uitgereikt. Nina Angkotta kreeg 387 stemmen (21,1%) en ontving de tweede prijs voor Unified Nature, een duurzaam modemerk. Op het initiatief ‘Loona’s ophaalpunt’ van Judith Zwaans werd 316 keer gestemd en eindigde als derde.

Logo duurzaamheidsprijs 2020

Meer over de initiatiefnemers

Dit zijn de zeven genomineerde kandidaten:

• Milos Boksan: App tegen voedselverspilling in supermarkten.
  • Sam Louis: Nieuwkomers de weg wijzen in het Nederlandse zorgsysteem.
  • Nina Angkotta: Unified Nature: een duurzaam modemerk.
  • Elise Bakker: Roadthrifters: Tweedehands vintage kleding.
  • Lucy Maijer: Producten uitwisselen via het ‘Buurtkastje’.
  • Romy van Dongen: Workshop over bioplastic, recyclen en de dilemma’s van de industrie.
  • Judith Zwaans: Loona’s ophaalpunt: gratis producten voor wie het hard nodig heeft.

Meer informatie over de genomineerden

Global Goals

Duurzaamheid is een verzamelterm en soms is het onduidelijk wat er nou precies allemaal onder duurzaamheid valt. Om die reden hebben Nederland en 192 andere landen van de Verenigde Naties 17 doelen voor duurzame ontwikkeling gecreëerd. Deze doelen worden door overheden en organisaties over de hele wereld gehanteerd als de definitie van duurzaamheid en leidraad voor ontwikkeling. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het bereiken van deze doelen. Daarom begon de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de Global Goals Campagne, waarmee gemeenten lokale acties linken aan internationale afspraken. Ook de gemeente Waalwijk is aangemeld als Global Goals gemeente. Dat betekent dat we actief bijdragen aan het bereiken van de 17 doelen door lokale acties te verbinden aan wereldwijde doelstellingen. Dat doen en kunnen we niet alleen. Waalwijkse bedrijven, verenigingen, organisaties en natuurlijk inwoners leveren allemaal een bijdrage. We gebruiken de Global Goals als inspiratiebron; als aanjager om samen te werken aan een duurzaam Waalwijk.