Damoclesbeleid boekt opvallende resultaten (23-01-2017)

Piek in sluiting drugspanden afgelopen drie maanden

Het enkele jaren geleden ingezette Damoclesbeleid van de gemeente Waalwijk heeft vooral de afgelopen drie maanden opvallende resultaten geboekt. Zeven locaties waar hennep of andere drugs werden gevonden, zijn of worden gesloten. In drie andere gevallen kregen de bewoners een waarschuwing.

Het gaat om de volgende woningen en bedrijfspanden:

• Winterdijk (november, harddrugs, sluiting)
• Esdoornstraat (november, harddrugs, sluiting)
• Poolse straat (november, harddrugs, sluiting)
• Koolmees (november, harddrugs, sluiting)
• Dr. Colijnstraat (december, hennep bestuurlijke waarschuwing)
• Betsy Perkstraat (december, hennep bestuurlijke waarschuwing)
• Kasteellaan (december, hennep bestuurlijke waarschuwing)
• Baardwijksestraat (december, hennep, sluiting)
• Vier Heultjes (januari, harddrugs, sluitingsproces loopt)
• Thorbeckelaan (januari, hennep, sluitingsproces loopt)

De gemeente Waalwijk strijdt tegen de productie van én de handel in drugs op basis van de wet Damocles. Ze doet dat samen met politie, Openbaar Ministerie, woningbouwvereniging Casade, Belastingdienst en Baanbrekers. In geheel 2016 waren er totaal 36 invallen en ruimingen: 5 maal in bedrijfspanden en 31 keer in woningen (21 huurwoningen en 10 koopwoningen). Er was in 11 gevallen sprake van harddrugs, 25 keer ging het om hennep.

Bij harddrugs sluit de gemeente een woning of bedrijfspand direct voor respectievelijk drie en twaalf maanden. Het maakt daarbij niet uit of het een huurwoning of een koopwoning is. Bij hennep in een woning stuurt de gemeente eerst een waarschuwing en pas bij een tweede overtreding binnen twee jaar gaat de woning dicht. Bij hennep in een bedrijfspand sluit de gemeente het pand direct zes maanden. Bij een tweede overtreding binnen twee jaar gaat het pand één jaar dicht.

Drugspanden komen op diverse manieren in beeld. Uiteraard via politieonderzoek, maar ook door meldingen via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) en signalen die rechtstreeks bij Casade, gemeente en politie binnenkomen.