Boodschap burgemeester Kleijngeld (17-04-2020)

Let een beetje op elkaar (5)

De anderhalvemetersamenleving is bedoeld om afstand te bewaren. Wanneer dat straks het ‘ nieuwe normaal’ wordt, hebben we nog heel wat op te lossen. Hoe moet dat dan in het restaurant of in het theater, in de bus of in de trein, in de raadszaal of op de voetbaltribune?

‘Het nieuwe normaal’
Tegelijkertijd heeft ‘het nieuwe normaal’ ook een heel ander effect. Eigenlijk is het iets heel normaals. Het lijkt erop dat we meer naar elkaar omkijken dan vóór de coronacrisis. Overal zie je initiatieven om de mensen die dit het hardst nodig hebben een hart onder de riem te steken. De zanger die in de tuin van het verzorgingshuis zijn liedjes ten gehore brengt. De voedselbank die voorraden van een bekend attractiepark ontvangt. De inwoner van Waspik die nu al bezig is met het organiseren van een post-corona-bedankdag voor al het zorgpersoneel in zijn dorp. Leerlingen van De Bron die een paasgroet tekenen voor oudere mensen.

Hartverwarmend
Als voorbeeld licht ik er één initiatief uit. Omdat het zo hartverwarmend is. Het betreft het initiatief van Ina van Cromvoirt van een eetcafé in het centrum van Waalwijk. Eigenlijk wil ze niet dat ik dit schrijf. ‘ Het gaat niet om mij, Nol’, vertelt ze me wanneer ik haar bel. Ik doe het toch, omdat half Waalwijk uit de context toch kan opmaken over wie het gaat.
We kennen haar al van het Glazen Huis en van de Lichtjestafel, een initiatief om eenzame mensen in de kerstperiode van een feestmaaltijd te voorzien. Enkele weken geleden belt ze me dat ze haar zaak wil dichtdoen, omdat het virus té gevaarlijk wordt. Daags voordat alle horecagelegenheden bij noodverordening dicht moeten, is haar zaak al gesloten. ‘Als ik nu alleen maar afwacht, word ik gek in mijn bovenkamer’, vertelt ze me. Het idee om met Pasen een maaltijd voor alle medewerkers van de verzorgingshuizen in de regio te bereiden is snel geboren. En al snel stromen de verzoeken binnen: Eikendonk 83 maaltijden. Antoniushof 75. Binnen enkele uren staat de teller op een kleine driehonderd maaltijden.

Gaat dat wel lukken?
Het wordt erg groot. Valt dit wel te behappen? De paniek slaat een beetje toe. Maar dan belt het Brabants Dagblad. De respons op een kort artikel in de krant doet wonderen. Waalwijk komt in actie. Horecacollega’s bieden hulp aan. Bedrijven, banken en serviceclubs springen financieel bij. ‘Doe ons maar twintig maaltijden’. ‘Wij betalen Antoniushof wel’. Wie belt om een bijdrage te leveren in ruil voor reclame valt buiten de boot. Een ouder iemand belt aan om 12,50 euro af te geven. ‘Ik kan niet meer missen, maar het lijkt me genoeg voor één maaltijd’, geeft hij op anderhalve meter afstand aan. Vrijwilligers van de voedselbank helpen met aardappels schillen. Ina’s paasactie mondt uit in een groot succes.

‘Naar omstandigheden goed’
Intussen blijft het virus slachtoffers maken. Vooral in verzorgingshuizen hebben veel mensen het zwaar. Zorginstelling Schakelring (Eikendonk, Elzenhoven, Koetshuis, Spoorwiel) heeft de bovenste etage van het ziekenhuis in gebruik genomen voor coronapatiënten. Besef de impact die het virus in sommige families heeft teweeggebracht aan de hand van de familie Damen. Eerder maakte ik melding van het overlijden van moeder en vader. In dezelfde periode moet ook hun zoon William met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Hij mist het afscheid van zijn ouders. Inmiddels is hij weer thuis. De laatste dagen vrij van klachten, maar lichamelijk moet hij nog veel aansterken.

Ina gaat door
Ondertussen zet Ina haar actie voort. In haar eigen woorden: ‘Zo komen we de crisistijd door. Ik ben trots op Waalwijk.’
En ik op jou, Ina.

17 april 2020