Boodschap burgemeester Kleijngeld (02-04-2020)

Let een beetje op elkaar (3).

Vorige week meldde ik dat mijn moeder 95 jaar is geworden. Persoonlijk feliciteren ging niet. Mijn broer bracht haar, samen met enkele anderen, onder haar balkon een serenade. Een van haar kleinkinderen tekende met stoepkrijt ‘oma gefeliciteerd’ onder haar bovenwoning in het centrum. Bij ons thuis wacht achter de voordeur een speelgoedbeer op de kinderen die bij wijze van spel als tijdverdrijf de dieren opzoeken. Bij de supermarkt wacht ik af tot ik met een winkelwagentje naar binnen mag. De grip van het karretje is eerst met desinfectans schoongemaakt.

Veel mensen hebben extra vrije tijd, waardoor lezen weer hot is. Zelf ben ik begonnen aan De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. De titel spreekt voor zich. Bregman is een jong historicus, die wil aantonen dat mensen in tijden van crisis meestal de goede keuzes maken. Maar tegelijkertijd hebben we de vervelende eigenschap om juist de negatieve uitzonderingen onder het vergrootglas te leggen, zo betoogt de schrijver. Immers goed nieuw is géén nieuws. Media melden wél dat een zogenaamde coronahoester uit Den Bosch tien weken de cel ingaat. Ze melden niet dat de buurman een bloemetje laat bezorgen bij een oudere mevrouw, wier man is opgenomen. En dat hij voor haar boodschappen zorgt. Voor je er erg in hebt, ontstaat een vertekend beeld van wat er echt in de samenleving gebeurt.

Bijna dagelijks zit ik ‘s morgens bij het Kernteam corona van de gemeente Waalwijk. Richtlijnen voor evenementen, handhaving van de noodverordening door politie en BOA’s, contact met supermarkten over noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, financiële perikelen van organisaties. Hoe kan het ‘ gewone’ werk zoveel mogelijk doorgaan met 280 medewerkers die van huis uit aan het werk zijn? Hoe regelen we noodopvanglocaties voor de meest kwetsbare kinderen, die nu niet naar school kunnen? Hoe helpen we andere mensen die zich melden met een noodkreet? We zitten in de raadzaal om zo te kunnen voldoen aan de anderhalve meter afstand. Na drie weken begin je er bijna aan te wennen. Volgende week donderdag vergadert de gemeenteraad digitaal. Ook met de Veiligheidsregio en andere gremia heb ik contact via computervergaderen. Als je niet uitkijkt sluipt er bijna routine in.

Nog geen twee weken geleden verloor Waalwijk zijn eerste inwoner aan het coronavirus. Intussen zijn meer dan vijftien inwoners aan deze onzichtbare sluipmoordenaar overleden. Er zijn steeds meer mensen die een slachtoffer van dichtbij kennen. De vader van... . De oma van ... . Het is onwezenlijk.

Zonder iemand te kort te willen doen, sta ik even stil bij één van hen. Nog maar een paar maanden geleden mocht ik Addy Damen, in haar omgeving werd ze ook wel de moeder van de voedselbank genoemd, een onderscheiding opspelden. En wat had ze die verdiend! Graag condoleer ik, door het noemen van Addy, alle nabestaanden van de slachtoffers van het virus. Wanneer we dadelijk weer in de supermarkt staan, denk dan even aan alle mensen die minder geluk hebben gehad dan jij of ik. Let een beetje op elkaar. En dat gaat lukken, want de meeste mensen deugen.

Nol Kleijngeld,
burgemeester