Boodschap burgemeester Kleijngeld (25-03-2020)

Let een beetje op elkaar.

Vandaag is mijn moeder jarig. Ze wordt 95. Enkele weken geleden oppert ze, kranig als ze is, om haar verjaardag het eerstvolgende weekend in De Leest te vieren. Op zondag allemaal naar de ochtendfilmvoorstelling om daarna samen te lunchen. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Erger, maakt het onmogelijk om vandaag gewoon met de familie bij elkaar te komen. Om haar persoonlijk met deze mijlpaal te feliciteren. Bizar, dat is het. Het is een wat modieuze term die tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar hier is hij toch echt van toepassing. Het zijn bizarre tijden. Het is een vreemde en onwerkelijke tijd waar we samen doorheen moeten.

De kans is groot dat je maandagavond, net als ik, de persconferentie vanuit het kabinet hebt gezien. Opnieuw belangrijke en aangescherpte maatregelen in de strijd tegen het virus. De boodschap is glashelder: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Even een luchtje scheppen kan en mag, maar doe dit niet in een groep. Ga bij voorkeur alleen. En hou de minimale afstand van 1,5 meter aan.

Deze richtlijnen gelden voor iedereen. Dus niet alleen voor ouderen of mensen met een zwakke gezondheid. Ook lichamelijk gezonde mensen hebben de verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook al voel je je goed, hou je aan de oproep tot ‘sociale onthouding’.

In het algemeen zie ik dat mensen hun verantwoordelijkheid ook nemen. Inwoners die hun rol pakken. Maar jammer genoeg zie ik het soms ook regelmatig verkeerd gaan. Grote groepen bij het Cruyff Court of op het Hoefsventerrein. Of de mevrouw die in de supermarkt, vlak voor iemands neus, haastig ‘sorry’ keuvelend, een tros bananen zie pakken. Twee tellen later had ook gekund. Pas je gedrag gewoon een beetje aan.

Onze toezichthouders hebben het druk. Ze proberen de verscherpte maatregelen zo redelijk mogelijk te handhaven. Ze bezoeken supermarkten, de viskraam op de woensdagmarkt en het Cruyff Court. Deze week zullen in heel Brabant burgemeesters gebieden aanwijzen waar een samenscholingsverbod gaat gelden. Het is verboden om er met meer dan drie mensen bij elkaar te zijn. We zullen moeten optreden tegen diegenen die zich niet aan de regels houden. Onze BOA’s werken hierin nauw samen met de politie en medewerkers van de Tavenu. Dit alles is niet bedoeld als machtsvertoon, maar is om veiligheidsredenen helaas bittere noodzaak. Deze crisis is te gevaarlijk om tweeslachtig aan te pakken.

Ondertussen proberen we om het maatschappelijk leven zo goed mogelijk te laten doorgaan. Het vuilnis wordt opgehaald, de milieustraat is open, blijft de afdeling die zich met allerlei zorgtaken bezighoudt bereikbaar. Maar bijna overal tref je extra maatregelen aan om de veiligheid van mensen zo goed mogelijk te waarborgen. Ook de gemeenteraad gaat begin volgende maand weer in vergadering, maar gaat dit voorlopig digitaal doen.

Ook in Waalwijk zijn er inmiddels mensen overleden aan het coronavirus. Sta even bij ze stil, wanneer u eraan twijfelt of al die maatregelen wel nodig zijn. Let een beetje op elkaar.

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk