75 jaar geleden: Fusillade burgemeester Moonen en Joop Hoffmans (06-09-2019)

Op 6 september 1944 - om 13.37 uur - werden achter het gemeentehuis van Waalwijk drie onschuldige mensen zonder enig vorm van proces terechtgesteld als vergelding door de Duitse bezettingsmacht: Burgemeester E.C.J Moonen (68 jaar), Vincent Hoffmans (25 jaar) en Joop Hoffmans (18 jaar).

Maar dit is niet het enige ingrijpende verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Verhalen die niet vergeten mogen worden. Op https://www.brabantremembers.com vind je 75 verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Brabantse samenleving. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabant breed programma en een (inter)nationale campagne genaamd Brabant Remembers. Het doel is om zoveel mogelijk mensen, en dan vooral de jongere generaties, de verhalen te laten ervaren. Uiteindelijk is het onze droom om in iedere gemeente minimaal één persoonlijk levensveranderend verhaal beleefbaar te maken onder de noemer: Brabant Remembers – 75 personal life changing war stories.

Waalwijkse verhalen uitgebeeld

Op Brabant Remembers staan ook twee Waalwijkse verhalen. Het verhaal over de fusillade van burgemeester Moonen en Joop Hoffmans en het verhaal van Simon van Adelberg en zijn tante Maaltje die vervolgd werden. Deze twee verhalen zijn nu ook uitgebeeld in een stilleven. De zogenaamde Stilllevens zijn deze maand te zien in de Publiekshal van het stadhuis. Een indrukwekkend eerbetoon aan slachtoffers van een verschrikkelijke gebeurtenis.