Minder plastic kopen

Dat heeft meer impact dan plastic afval scheiden.

Afval scheiden is goed, minder afval is beter. Maar hoe pak je dat aan? Uiteindelijk is het een kwestie van dóen, waarbij tips van anderen je aardig op weg kunnen helpen. Zo wist de familie Nijenhuis uit Waalwijk hun hoeveelheid plastic afval spectaculair te verkleinen.

Zoals de meeste huishoudens scheiden Harry en Wineke Nijenhuis al jaren keurig hun afval. Totdat ze tot het besef kwamen dat afval scheiden niet de oplossing is; er is meer nodig om moeder aarde echt te beschermen. Vooral de enorme hoeveelheid plastic verpakkingsmaterialen stoorde het echtpaar en ze besloten heel kritisch te worden op hun aankopen. Onder het mom ‘wat je niet koopt, gooi je ook niet weg’ gingen Harry en Wineke een plastic challenge met zichzelf aan: koop niets wat in plastic is verpakt. Het resultaat mag er na zo’n acht maanden al zijn. Van om de week twee volle zakken met plastic afval, levert het paar nu nog slechts een achtste van die hoeveelheid in. “En stapje voor stapje wordt het minder.”

‘Alles leek in plastic verpakt’

Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Wineke lacht als ze terugdenkt aan de eerste keer dat ze de supermarkt binnenliep, vastberaden om zonder plastic verpakkingen naar buiten te komen. “Viel dát even tegen! We aten die avond zoete aardappelen met diepvriesspinazie en een ei. Ik kon niets anders vinden, alles leek in plastic verpakt.” Meteen de moed opgeven, dat wilde het echtpaar niet. “Je leert anders kijken en anders boodschappen te doen. Dat is even wennen, maar het wordt snel je nieuwe routine”, merkte Wineke. “Ik vind het echt een uitdaging en merk zelfs dat we steeds een stapje verder gaan.” Harry noemt als voorbeeld: “Omdat we nergens onverpakte rucolasla kunnen vinden, kweken we die tegenwoordig in eigen tuin. Dat is ook nog eens leuk om te doen.”

Tips voor thuis

Harry en Wineke hebben veel bruikbare tips voor wie plastic wil minderen. “We hopen dat meer mensen de plastic challenge aangaan!”

De vier belangrijkste tips:

1 vermijd plastic verpakkingen en drankkartons

“Veel producten zijn ook in glas verkrijgbaar, zoals yoghurt en mayonaise. Veel groenten, fruit en ook een brood kun je prima verpakkingsvrij meenemen.”

2 boodschappentas, zakjes en bakjes mee

“Wij nemen een linnen tas en papieren zakjes van thuis mee naar de supermarkt. Bij de viskraam reiken we de verkoopster een bakje van thuis aan, net als bij de kaasboerderij. Daar waren wij en ook zij snel aan gewend.”

3 zeg ‘nee’ tegen plastic

“We zoeken met plezier naar alternatieven voor plastic spullen. Bij de kringloop vind je bijvoorbeeld heel erg veel. Zo krijgt een product bovendien een tweede leven. En waarom zou je nog een plastic rietje gebruiken?"

4 houd het leuk

“Ons uitgangspunt is dat de plastic challenge wel leuk moet blijven. Doe vooral wat bij jou en je gezin past. Ik maak inmiddels zelf wasmiddel, maar ik snap best dat niet iedereen dat ziet zitten. Zorg dat je samen lol hebt in het vinden van creatieve oplossingen.”