Maak kennis met onze ZAP-ers!

Wat is een ZAP-er? ZAP-ers zijn ZwerfAfvalPakkers die op eigen initiatief het zwerfafval in hun leefomgeving opruimen. Hiervoor biedt de gemeente hulpmiddelen aan, zoals een veiligheidsvest, handschoenen, een afvalknijper en afvalzakken. De gemeente Waalwijk heeft momenteel 150 ZAP-ers. Hieronder leest u meer over deze vrijwilligers die zich inzetten voor een schone leefomgeving.

ZAP-er Ria

Ria, één van de 150 ZAP-ers uit de gemeente Waalwijk, gaat elke maandagochtend op pad met haar afvalknijper en karretje. Weer of geen weer. En ze laat de weg weer schoon achter. Ria is geboren in Sprang-Capelle en voormalig etaleuse van Van Dijk.

Tegenwoordig woont ze aan de Winterdijk en is dit ook het gebied waar zij op pad gaat. Ria is hier zeven jaar geleden mee begonnen. Ria vertelt: “Ik stoorde me zo aan het zwerfafval in de buurt van mijn huis, dat ik het ben gaan opruimen.” Haar visitekaartje is het terrein aan de Taxandriaweg, bij de betaalautomaat op de parkeerplaats. Ria: “Dit stuk moet schoon zijn. Hier komen mensen de stad binnen en krijgen ze een eerste indruk. En die moet goed zijn!”

ZAP-ers Linne en Raf

Linne en Raf zijn 6 en 8 jaar oud. Misschien wel de jongste ZAPers in onze gemeente! Moeder Ilona vertelt: “Al een hele tijd vragen Linne en Raf wie steeds al dat afval op de grond gooit. Tijdens onze wandelingen in de bossen kwamen we elke keer terug met een zak zwerfafval en zat onze container vol met troep van anderen.” Toen zag Ilona dat de gemeente Waalwijk met ZwerfAfvalPakkers werkt. “Ik vroeg een ‘ZAP-pas’ aan waarmee we het afval kunnen wegbrengen en we een speciale container krijgen. Nu konden de kinderen pas écht aan de slag!” Op zondagochtend loopt het gezin steeds een andere route naar De Roestelberg. Ilona: “Op de heenweg alleen al halen we een volle zak afval uit de bossen. Laatst kwamen we een man tegen die hen ieder een euro gaf. Wat waren de kinderen trots. Hier hebben ze een ijsje van gekocht. Welverdiend!” Naast de zondagen zappen Linne en Raf in de wijk of als ze naar school lopen. Ze vinden het niet leuk dat ze na hun schoonmaakacties steeds weer afval zien liggen: “Mama, als iedereen nu gewoon zo’n stok krijgt, dan wordt het pas écht schoon. Of nog beter: mensen moeten niet zomaar meer iets neergooien!”

ZAP-er Petra

Petra vertelt: “Ik ben Zwerfafvalpakker in mijn eigen buurt. Ik ruim het afval op wat mensen uit hun auto of al wandelend weggooien. Dit is voor mij een kleine moeite als ik toch al buiten ben om te wandelen. We krijgen een kliko, zakken, grijpers en hesjes van de gemeente Waalwijk. En zo af en toe een uitje. Dus de gemeente probeert goed voor ons te zorgen. Het kost me niks. Ik zou het iedereen aanraden om het ook te gaan doen, want het is gewoon een smerig gezicht, al dat afval op straat. Ik kan met plezier naar mijn eigen buurt kijken en ben blij dat het daar netjes is!”

De gemeente is heel blij met dergelijke actieve bewoners en hoopt dat de ZAP-ers enthousiast blijven om onze leefomgeving schoon te houden.