Jong geleerd, is oud gedaan: basisschool ruimt zwerfafval op

Juf Naomi geeft les op Basisschool Pater van der Geld in Waalwijk. Vorig schooljaar zette ze samen met een collega het project ‘Respect voor de natuur’ op voor de groepen 6 en 7. Daarbij kwam ook zwerfafval ter sprake. Het project zette aardig wat in beweging. Want inmiddels is de juf officieel ZwerfAfvalPakker én krijgt ze in de strijd tegen zwerfafval nog steeds veel hulp van haar leerlingen.

Supertrots vertelt Korhan (10 jaar) dat zijn gloednieuwe school zonnepanelen op het dak heeft (Basisschool Pater van der Geld huist sinds januari in het nieuwe schoolgebouw aan de Mendelsohnstraat in Waalwijk). De school deelt het pand met Openbare Basisschool Van der Heijden.. En dat er plantjes op het dak groeien. Het kan niet anders dan dat deze basisschool heel actief is als het gaat om milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. “Dat klopt”, bevestigt juf Naomi. “We zijn ook gestart met het gescheiden verzamelen van ons afval”, zo vult ze Korhan aan. “Bovendien heeft het milieu altijd onze aandacht in het lesprogramma.”

Dieren beschermen

Met het project ‘Respect voor de natuur’ zette juf Naomi de groepen 6 en 7 in schooljaar 2018-2019 aan het werk en vooral aan het denken. “Eén van de invalshoeken was hoe we dieren beter kunnen beschermen”, vertelt ze. “We zien bijvoorbeeld hoe dieren lijden onder de plastic soep in de oceanen. Om te ervaren hoeveel plastic afval we met z’n allen produceren, kregen de kinderen de opdracht om plastic verpakkingen en plastic doppen van thuis mee te nemen, met het doel er op school plastic monsters van te knutselen. In no time hadden we een énorme berg plastic, daar stonden de kinderen wel van te kijken! Ook maakten we een lipdub op het liedje ‘Plastic soep’ van Kinderen Voor Kinderen (Bekijk de lipdub/videoclip op YouTube) en we trokken er met de klas op uit om zwerfafval op te ruimen. Dat deden we regelmatig, bijvoorbeeld als we naar de tijdelijke gymzaal aan de Wijnruitstraat liepen. Samen met collega’s nam ik in september bovendien deel aan de World Clean Up Day”. De volgende Landelijke Opschoondag vindt plaats op zaterdag 21 maart.

‘Waarom gooien mensen het niet netjes weg?’

Korhan en zijn klasgenootjes Lisa (10 jaar) en Jade (11 jaar) zitten inmiddels in groep 7, maar hebben de lessen uit groep 6 meegenomen. Nog altijd ruimen ze regelmatig zwerfafval op. “Ik vind het raar om zoveel zwerfafval te zien”, vertelt Jade. “Soms zelfs vlakbij een prullenbak. Waarom gooien mensen het niet gewoon netjes weg in plaats van op straat? Ik kwam laatst zelfs een stofzuiger tegen in de bosjes”, vult ze verontwaardigd aan. Lisa: “Denk eens aan alle dieren die in glasscherven trappen of plastic opeten. Dat is zielig!” Juf Naomi: “Korhan kwam laatst op school met grote stukken schuimplastic. Het dreigde in de sloot te waaien, dus stapte hij van zijn fiets om het nog net op tijd weg te halen. Zo’n actie maakt me wel trots, hoewel ik de kinderen wel op het hart druk voorzichtig te zijn als ze afval oprapen. Op school staan speciale afvalgrijpers klaar. Ik merk dat de irritatie over zwerfafval toeneemt. Niet alleen bij mezelf, maar ook bij de kinderen. Dat is een les die we ze hopelijk voor de rest van hun leven meegeven. Jong geleerd, is echt oud gedaan.”

Tips van Lisa, Korhan en Jade

• Lisa: ‘Is een prullenbak vol? Zet er geen afval naast, maar zoek gewoon een andere afvalbak of neem het mee naar huis.’

• Korhan: ‘Gebruik minder plastic. Dan heb je ook minder afval!’

• Lisa: ‘Spuug kauwgom niet uit op straat, maar gooi het in een afvalbak.’

• Jade: ‘Draag handschoenen als je zwerfafval opruimt en kijk uit dat je je niet bezeert aan scherpe dingen, zoals glasscherven.’

Ook aan de slag als ZAP-er?

• Op www.waalwijk.nl/zappers vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

• Als ZAP-er ontvangt u een afvalgrijper, veiligheidsvest, handschoenen en afvalzakken.

• U mag zwerfafval gratis inleveren bij de gemeentewerf of via een extra afvalcontainer thuis (deze krijgt een speciale chip).