Inwoner René Klerx aan zet

Waalwijker René Klerx vertelt over de speciale rainbox die hij in zijn tuin heeft ingegraven.

René Klerx (63) is een geboren en getogen Waalwijker en woont alweer bijna dertig jaar in zijn huis in Baardwijk. Een fijne plek, met een diep perceel. Ruim tien jaar geleden werd de tuin opnieuw ingericht en kwam er een mooie overkapping aan de achterzijde van de woning. Om overtollig regenwater vanaf de overkapping in goede banen te leiden, zocht René naar een oplossing. “Het was veel werk om een rioleringsbuis van achteren naar voren te leggen, dat was geen optie. Mijn broer wees me op zogenaamde rainboxen die met name op bedrijventerreinen ondergronds worden geplaatst. Mooie oplossing, waarom niet in je tuin?”

De rainbox wordt gemaakt van volledig recyclebaar polypropeen en wordt omwikkeld met speciaal doek (geotextiel). Het doek zorgt ervoor dat er geen zand in de box komt. René licht het principe toe: “Je sluit de rainbox aan op een regenwaterafvoer. Het regenwater komt in de box, waar het tijdelijk wordt opgeslagen en geleidelijk aan de ondergrond wordt afgegeven.” René besloot twee rainboxen aan te schaffen, uiteindelijk blijkt één box ruim voldoende capaciteit te bieden. “De rainbox is verkrijgbaar in verschillende maten, ik koos voor de kleinste box met een capaciteit van 300 liter. Die kan de zwaarste bui prima aan. De andere box gaat waarschijnlijk naar onze zoon die een nieuw huis heeft gekocht. Met helaas een volledig betegelde tuin, die dus op de schop gaat!”

Eenvoudige klus
Het plaatsen van de rainbox was een eenvoudige klus. “In een zaterdagmiddag tijd heb ik een kuil gegraven. Omdat de box in de tuin ligt, is het echt niet nodig om ‘m diep in de grond te plaatsen. Hij ligt zo’n 10-15 centimeter onder het maaiveld. Zwaarder dan de grasmaaier wordt mijn tuin immers niet belast”, lacht René. “Na het graven van de kuil sloot ik de box met een tussenstuk aan op de regenpijp, dat gaat heel eenvoudig. Box ingepakt met doek, zand erover, graszoden weer teruggelegd en klaar. Je ziet er niets van en ik merk er ook niets van. Maar ik weet wel dat regenwater nu beter verdeeld wordt afgevoerd. Daarom overweeg ik om ook op een andere plek in de tuin een box in te graven. Daarnaast wil ik een regenton aanschaffen om regenwater op te vangen, voor het bewateren van de tuin in de zomermaanden.”

‘Doe wat je kúnt doen’
René vindt het belangrijk om na te denken over duurzaamheid en ziet dat steeds meer mensen maatregelen treffen. Zelf maakt hij er serieus werk van. “Met oog op de toekomst maken wij op dit moment werk van energiebesparing. We wonen in een oud huis en willen nieuwe kozijnen met dubbel glas en een betere dakisolatie. In januari zijn er bovendien zonnepanelen geplaatst. Ik realiseer me uiteraard dat dergelijke maatregelen niet voor iedereen financieel haalbaar zijn. Doe wat je binnen je eigen mogelijkheden – budget en tijd – kúnt. We moeten het samen doen.”