Groene tuin en groene daken

Live webinar

Een groenere tuin. Wil jij dat ook maar weet je niet goed hoe? Volg dan op 21 april onze live-uitzending. TV-tuinman Lodewijk Hoekstra en William van der Pluijm van Van Wijlen geven praktische tips en tricks waarmee ook jij je tuin gemakkelijk kunt vergroenen en onderhoudsvriendelijk kan houden.

Volg hier op 21 april om 19.00 uur het webinar groene tuin

Groene tuin

Het klimaat verandert en het weer wordt extremer. We hebben te maken met hevige en langdurige regenval maar ook perioden van extreme droogte. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken en de aanhoudende warmte zorgt voor slaapproblemen. Hoe u hier een bijdrage aan kunt leveren leest u in het handboek voor een watervriendelijke tuin. 

Groene daken

Groene daken zijn in opkomst. Ze dragen bij aan een beter binnenklimaat en energiebesparing maar dragen ook bij aan een prettige woon- en werkomgeving omdat de planten CO2 uit de lucht halen, fijnstof afvangen en regenwater opvangen. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten groene daken. Naast het bekende sedumdak kunt u denken aan natuur(kruiden)daken, daken met struiken of zelfs bomen. 

Groene daken worden aangelegd op bestaande dakbedekking. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van het type beplanting. Zo is een sedumdak het lichtst, omdat de dikte van de voedingsbodem beperkt kan zijn tot enkele centimeters. 

Subsidie of een lening aanvragen

Een groen dak kan op vrijwel op elk plat dak of dak met lichte helling worden gemaakt, een vaak gekozen plek ervoor is de schuur. Als u groene daken samen met uw buren aanlegt is het mogelijk om subsidie vanuit het fonds Buurtnatuur en buurtwater te ontvangen. Meer informatie over dit fonds leest u hier.

Ook kunt u de aanleg van een groen dak met de Stimuleringslening Toekomstgericht Wonen financieren. Meer informatie over deze lening leest u hier.