GFT-afval

GFT is groente-, fruit- en tuinafval. De groene container bij uw woning is voor het GFT-afval. Deze halen wij tweewekelijks op.

Buitengebied

Als u in het buitengebied woont, heeft u geen aparte container voor het GFT-afval. U heeft een grijze container voor het GFT- en restafval.

Tips

In het kader van de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee?’ delen alle gemeenten in de regio Hart van Brabant tips hoe u makkelijker uw GFT kan scheiden en afval kan voorkomen. Nog teveel etensresten, groente- en fruitresten zitten namelijk in ons restafval. Vaak gaat het dan om voedsel dat al over de datum is.

  • Bewaar een tas voor uw boodschappen in uw voorraadkast. Ieder keer als u naar de winkel gaat, ziet u wat je al in huis hebt en koopt u niet teveel. Zo verspilt u minder voedsel en voorkomt u onnodig afval.
  • Zet de GFT-container een beetje open met behulp van een stuk hout. Zo stinkt de container minder in de zomer en vriest de deksel niet vast in de winter. Een simpel stuk hout maakt de GFT-container aantrekkelijker in gebruik, wat afval scheiden stimuleert.
  • Verpak etensresten zoals botjes en graatjes in een laagje kranten- of keukenpapier voordat u het bij het GFT stopt. Zo voorkomt u stank en maden in de container, zeker met zomerse temperaturen. Een klein beetje papier bij het GFT kan geen kwaad. Door etensresten te verpakken in een krantenpapiertje kunt u deze gerust bij het GFT stoppen.
  • Kook op maat en meet vooral uw porties pasta, rijst en aardappelen. Gebruik bijvoorbeeld een kopje rijst voor twee personen. Of bestel het ‘Eetmaatje’ van het Voedingscentrum. Zo voorkomt u etensresten en dus onnodig GFT-afval.
  • Tip voor de decembermaand: bewaar extra portie eten of kliekjes op de juiste manier: luchtdicht en meteen de koelkast in! En vergeet het niet binnen twee dagen op te eten of in te vriezen. Zo voorkomt u onnodig GFT-afval. Kliekjes meteen gekoeld en luchtdicht bewaren zorgt ervoor dat u nog een tweede keer van uw kookkunst kunt genieten en voorkomt extra GFT-afval. Het Voedingscentrum heeft overigens ook goede bewaaradviezen.