Genomineerden duurzaamheidsprijs 2020

Om onze inwoners die duurzaam bezig zijn in het zonnetje te zetten, reiken we sinds 2019 de jaarlijkse Duurzaamheidsprijs uit. Ook dit jaar gingen we op zoek naar duurzame acties of initiatieven in onze gemeente. Uit alle inzendingen zijn zeven enthousiaste initiatiefnemers genomineerd.Milos Boksan | App tegen voedselverspilling in supermarkten

Milos Boksan is 17 jaar en woont in Waalwijk. Als supermarktmedewerker weet hij maar al te goed hoeveel voedsel supermarkten weggooien omdat de producten ‘over de datum zijn’. Daarom kwam hij met het idee om een app te ontwikkelen om deze artikelen te redden. Via deze app krijgen mensen een overzicht van alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Deze producten worden met een aantrekkelijke korting aangeboden. Zo wordt er minder voedsel verspild en kunnen supermarkten er nog aan verdienen. De app is er nog niet, maar Milos heeft al wel een projectvoorstel geschreven en onderzoek gedaan. Hij is ook op zoek naar partners.

Video Milos Boksan
Bekijk de video van Milos Boksan.Sam Louis | Nieuwkomers de weg wijzen in het Nederlandse zorgsysteem

Sam Louis (51) woont al 19 jaar in Nederland en sinds dit jaar in Waalwijk. Voor Sam naar Nederland kwam woonde hij in Syrië en was hij daar 15 jaar lang psycholoog. Hij moest zijn land noodgedwongen verlaten vanwege de oorlog. Zijn ervaring is dat nieuwkomers uit oorlogsgebieden met traumatische ervaringen de weg naar de zorg niet kennen. Ze spreken de taal niet en kennen de cultuur niet. Hierdoor vinden ze niet de juiste hulp die ze zo hard nodig hebben. Sam maakt zich nu hard om deze Arabische nieuwkomers in Waalwijk op te vangen en voorlichting en hulp te geven over zorg in Nederland. Welke hulp is er en waar kunnen ze terecht. En dat doet hij heel vertrouwd in hun eigen taal, Arabisch.

Video Sam Louis
Bekijk de video van Sam Louis.Nina Angkotta | Unified Nature: een duurzaam modemerk

In Waalwijk woont de 23-jarige Nina Angkotta en zij is de eigenaar van het duurzame modemerk Unified Nature. Unified Nature verkoopt unisex kleding gemaakt van gecertificeerd 100% organisch katoen, verzonden in composteerbare verpakking. Als kers op de taart wordt ook voor iedere nieuwe bestelling een boom geplant. Nina heeft altijd al een passie gehad voor mode en gelooft dat er meer is dan het huidige fast fashion (het snel en niet-verantwoord massa produceren van kleding). Haar passie om meer te doen voor haar omgeving komt voort uit de saamhorigheid binnen de Molukse cultuur waarin zij is opgegroeid.

Video van Nina Angkotta
Bekijk de video van Nina Angkotta.Elise Bakker | Roadthrifters: Tweedehands vintage kleding

In Waalwijk woont de 18-jarige Elise Bakker. Van kleins af aan draagt Elise al tweedehands kleding. Haar filosofie: “Waarom zou je iets nieuws kopen als je het net zo leuk tweedehands kan kopen?”. Daarom begon zij haar eigen webshop Roadthrifters. Op haar site vind je goedkoop geprijsde vintage pareltjes die Elise koopt in tweedehandswinkels uit verschillende landen in Europa. Elise vindt het belangrijk dat de kleding uniseks is. Zo stopt ze net zo lief een jongen in een jurk tijdens een fotoshoot. Haar streven is dat het kopen van tweedehands kleding het nieuwe normaal wordt. Naast haar eigen website is zij ook aangesloten bij het platform United Wardrobe. Hier heeft zij 15.000 volgers en krijgt ze 10-15 bestellingen van tweedehands spullen per dag binnen.

Video van Elise Bakker
Bekijk de video van Elise Bakker.Lucy Maijer | Producten uitwisselen via het ‘Buurtkastje’

Op een dag kwam een buurtbewoonster bij Lucy Maijer (46) met het idee om in hun buurt (Zanddonk) een kast te plaatsen waarin mensen gratis spullen kunnen halen, inleggen en uitwisselen. Deze zomer werd het Buurtkastje daadwerkelijk onthult. Het staat nu bij Lucy in de voortuin. Buurtbewoners kunnen hier allerlei lang houdbare producten die ze niet gebruiken neerleggen, zoals etenswaren, toiletartikelen of boeken. Anderen mogen het gratis meenemen of ruilen voor iets dat zij niet meer gebruiken. Hiermee worden producten met elkaar gedeeld in plaats van weggegooid.

Video van Lucy Maijer
Bekijk de
video van Lucy Maijer.Romy van Dongen | Workshop over bioplastic, recyclen en de dilemma’s van de industrie

De 22-jarige Romy van Dongen woont in Sprang-Capelle en studeert Chemische Product Innovatie in Breda. Hier leerde zij veel over het maken van bioplastic: een type plastic dat bij het recyclen aanzienlijk minder kwaliteitsverlies lijdt dan standaard plastics. Romy kwam erachter dat mensen eigenlijk niet veel weten van plastic, terwijl we het allemaal veel gebruiken. Als stageopdracht bedacht ze een workshop voor jongeren over hoe je zelf bioplastic maakt, welke vormen van recyclen er zijn en welke dilemma’s de industrie tegenkomt. Dit doet zij in samenwerking met het Vlaamse “doe-centrum” voor wetenschap en techniek Technopolis.

Video van romy van Dongen
Bekijk de
video van Romy van Dongen.Judith Zwaans | Loona’s ophaalpunt: gratis producten voor wie het hard nodig heeft

Judith Zwaans is 42 jaar, woont in Sprang-Capelle en runt al twee jaar lang een facebookpagina genaamd Loona’s Ophaalpunt. Via deze pagina biedt zij mensen gratis producten aan. Het is bedoeld voor mensen die krap zitten of net buiten de voedselbank vallen. Judith haalt de gratis producten zelf op bij bijvoorbeeld supermarkten. Zo wordt verspilling tegengegaan. De producten kunnen worden opgehaald bij Judith aan huis. Judith weet hoe het is om het moeilijk te hebben. Zelf is zij met haar kinderen gevlucht uit Egypte. Er komen gemiddeld 40 mensen per week bij haar aan de deur en de facebookpagina van Loona’s Ophaalpunt heeft meer dan 500 leden. Hieronder vallen ook mensen die iets kunnen missen of extra kunnen koken voor mensen die het minder hebben.

Video Judith Zwaans
Bekijk de
video van Judith Zwaans.