Wonen zonder aardgas

Waalwijk wordt, net als de rest van Nederland, de komende jaren aardgasvrij.

Alle huizen en gebouwen die gebruik maken van aardgas om te verwarmen en te koken, gaan over op een andere, duurzame, energiebron. Het doel is om ervoor te zorgen dat Waalwijk in 2050 helemaal aardgasvrij is. In 2030 moeten we al flink op weg zijn. Iedere gemeente werkt daarom aan een warmteplan. Dat plan moet in 2021 klaar zijn. In het warmteplan staat onder meer hoe woningen van het aardgas af komen en in welke wijken en buurten er kansen liggen om voor 2030 van het gas af te zijn.

Sinds juli 2018 wordt nieuwbouw in ieder geval niet meer aangesloten op het gasnet. In Waalwijk geldt dit voor de wijk Lommerrijk in Landgoed Driessen.

Wat kunt u nu al doen?

Bent u van plan om uw huis te verbouwen? Neem dan gelijk ook de isolatie mee. Door uw huis goed te isoleren gaat het warmtegebruik omlaag, bespaart u energie én kosten. Ook kunt u vloerverwarming overwegen. Een laag temperatuur systeem zorgt ervoor dat uw woning klaar is voor gasloos. Daarnaast zou u ook zonnepanelen op uw dak kunnen leggen en zo uw eigen energie opwekken. Zo kunt u alvast beginnen met de voorbereidingen voor aardgasvrij. Kijk op www.regionaalenergieloket.nl welke maatregelen voor uw huis mogelijk zijn.