Els raapt zwerfafval op

Els Vandersickel uit Waalwijk vindt het maar een kleine moeite om al wandelend zwerfafval op te rapen. Hoewel het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. “Het is ongelooflijk hoeveel troep mensen weggooien. Wáárom?”

Terwijl haar zoontje Lukas (6) zwemles volgt, loopt Els Vandersickel samen met haar oudste zoon Arthur (8) een rondje over de paden achter Zwembad Olympia. “Binnen een kwartiertje hadden we weer een tas vol blikjes en andere troep verzameld”, laat ze verontwaardigd zien. “Het is ongelooflijk hoeveel er zomaar op straat en in de natuur wordt weggegooid.”

Els is ZAP’er

Sinds enkele weken is Els officieel ‘ZAP-er’, oftewel: Zwerfafvalpakker. Ze meldde zich bij de gemeente in aanloop naar de World Cleanup Day op 21 september. “Ik vroeg me af of de gemeente op deze dag acties organiseerde en stuurde wethouder Dilek Odabasi via social media een bericht. Dat bleek niet het geval, maar de wethouder gaf aan alle medewerking te verlenen aan initiatieven.”

Opschoondag

Els besloot om op 21 september een opschoondag te organiseren rond het Lido en Hoefsvengebied, richting het Galgenwiel. “De gemeente promootte onze actie via social media en stelde onder andere veiligheidshesjes en afvalgrijpers beschikbaar”, vertelt ze. “We waren uiteindelijk met zo’n 25 mensen. Wat we die dag hebben opgeruimd… We kwamen bijvoorbeeld vier bakken vol kapotte tegels tegen. Sloopafval, gewoon gedumpt! En héél veel blikjes.” Niet alleen volwassenen hielpen mee, ook kinderen droegen een steentje bij. Els lacht: “Sommige kinderen hadden er eigenlijk niet zo’n zin in, maar gaandeweg werden ze fanatieker. Mijn schoonzus hielp ook mee. Zij heeft zich ook aangemeld als ZAP-er.”

Kleine moeite

Inmiddels zijn we enkele weken verder en tot verdriet van Els is er alweer volop afval te vinden rond het Hoefsven. “Het lijkt dweilen met de kraan open”, verzucht ze. “Toch blijf ik opruimen wat ik tegenkom. Zwerfafval stoort me gewoon en het is een kleine moeite. Maar eigenlijk zou dit niet nodig moeten zijn.”

Ook werk maken van zwerfafval?

• Op www.waalwijk.nl/zappers vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

• Als ZAP-er ontvangt u een afvalgrijper, veiligheidsvest, handschoenen en afvalzakken.

• U mag zwerfafval gratis inleveren bij de gemeentewerf of via een extra afvalcontainer thuis (deze krijgt een speciale chip).

Tips van Els:

• “Ga je naar buiten, neem dan altijd een tas mee om afval te verzamelen.”

• “Combineer het opruimen van zwerfafval met andere doelen. Ik draag een stappenteller en wil elke dag 10.000 stappen zetten. Als ik dat nog niet heb gehaald, maak ik een wandeling én ruim ik afval op.”