Aardgasvrij wonen

Lang geleden stookten we op houtvuur om ons te verwarmen. Later stapten we over op turf, steenkool en aardolie. En sinds de jaren ‘60 verwarmen we onze huizen op aardgas. Maar, het aardgas raakt uiteindelijk op, het is niet goed voor onze natuur en de boringen naar gas zorgt voor problemen in Groningen. Eén van de uitdaging waar we in Nederland voor staan, is het aardgasvrij maken van onze woningen en gebouwen. Ook in Waalwijk moeten we uiterlijk in 2050 van het gas af zijn. Net als vroeger, moeten we daarom opzoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen.

Toekomstige warmtebronnen

2050 dat klinkt nog heel ver weg. Maar de zoektocht naar alternatieven om te verwarmen, is niet eenvoudig. De toekomstige duurzame warmtebronnen moeten namelijk ook technisch en financieel haalbaar zijn. We begrijpen dat het voor veel inwoners nog geen prioriteit heeft of een ver-van-mijn-bed-show is. Maar als gemeente gaan we nu al wel aan de slag voor een toekomst met duurzame warmte.

Wat doet de gemeente?

In 2021 maken we een plan waarin op hoofdlijnen staat hoe we de overgang naar een aardgasvrij Waalwijk voor ons zien: de Transitievisie Warmte (TVW). Dat doen we niet alleen maar samen met inwoners en ondernemers. Daarvoor houden we interviews en zetten we een enquête uit. We willen zo in kaart brengen wat er speelt en leeft onder de Waalwijkers. Maar ook willen we nagaan welke kansen er op korte termijn zijn. Voordat we van het gas af gaan, kunnen we samen al flinke stappen zetten door onze woningen te isoleren. Als woningen goed geïsoleerd zijn, kunnen ze aardgasvrij gemaakt worden. In de Transitievisie Warmte beschrijven we de stappen die we samen kunnen zetten. En onderzoeken we de alternatieve bronnen waarmee we Waalwijk in de toekomst kunnen verwarmen.

Wat kun je nu al doen?

Ben je van plan om te gaan verbouwen? Neem dan gelijk ook de isolatie mee. Door jouw huis goed te isoleren gaat het warmtegebruik omlaag, bespaar je energie én kosten. Ook kun je vloerverwarming overwegen. Een laag temperatuur systeem zorgt ervoor dat je woning klaar is voor gasloos verwarmen. Zo kun je alvast beginnen met de voorbereidingen voor aardgasvrij wonen. Op onze webpagina’s Energie besparen vind je meer informatie over onder meer isoleren. En op de website Verbeter je huis van Milieu Centraal zie je hoe je stap voor stap je woning klaar maakt voor aardgasvrij verwarmen.