Op zaterdag 10 september en zondag 11 september 2022 vindt de 40e editie van het evenement de 80 van de Langstraat plaats. De gemeente stelt weer alles in het werk om het gezellige feest veilig te laten verlopen.

Wil je een activiteit organiseren?

Zonder vergunning mag je:

  • Een kleine partytent plaatsen;
  • Muziek draaien via een geluidsinstallatie;
  •  U mag een vuurkorf plaatsen van max. 60 x 60 cm. De vuurkorf of barbecue moet op minstens 5 meter afstand van een gebouw staan. Bij windkracht 6 of hoger is het gebruik van een vuurkorf niet toegestaan. Houdt altijd toezicht op het vuur en houdt bluswater binnen handbereik.

Voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten moet je altijd een breedte vrijhouden van tenminste 4,50 meter. Versieringen boven de weg moeten op minimaal 4,20 meter hoogte hangen.  

Je hebt wél een vergunning/ontheffing nodig als je:

  • Een grote tent plaatst (vanaf 50 personen);
  • Een vrachtwagen (trailer) of ander groot obstakel plaatst;
  • Versterkte muziek wilt laten horen met professionele apparatuur;
  • Alcohol wilt verkopen

Wanneer wordt geconstateerd dat je deze activiteiten zonder vergunning organiseert, dan riskeer je een boete.

Waar moet je als horecabedrijf rekening mee houden? 

Alcohol

Als u op een andere plaats dan uw horecabedrijf zwakalcoholhoudende dranken wilt verkopen en/of schenken, dan heeft u hiervoor een ontheffing van de Alcoholwet nodig.

Tapwagens 

Wanneer de tapwagens niet op het eigen terras geplaatst worden heeft u een vergunning nodig. Het moet duidelijk zijn wat tot het eigen terras behoort. De tapwagen en het terras mag niet ‘s nachts worden gebruikt tussen 01.30 uur en 08.30 uur. U dient dan een aanvraag + situatietekening in te dienen).

NIX18

Met de ontheffing mag u alleen alcohol schenken aan personen van 18 jaar en ouder.    
Alcoholgebruik onder de 18 jaar is niet toegestaan. Wij verwachten dat u hierin uw verantwoordelijkheid neemt. Overlast door overmatig alcoholgebruik wordt niet getolereerd, 
u riskeert dan een boete.

Tent

Voor het plaatsen van een tent voor maximaal 50 personen op uw terras hebt u geen vergunning nodig. Let daarbij op dat u geen vluchtwegen vanuit uw horecabedrijf blokkeert. Voor het plaatsen van een tent voor meer dan 50 personen hebt u wel een vergunning nodig.

Horeca en eindtijd

Voor de horeca in de gemeente Waalwijk geldt de reguliere sluitingstijd van 03.00 uur. Ook voor dit jaar geldt dat enkel voor de horeca direct gelegen aan de wandelroute van “de 80” vrijstelling van de sluitingstijd. 
De vrijstelling van de sluitingstijd geldt NIET voor buitenactiviteiten van de horeca. Voor buitenactiviteiten dient een vergunning worden aangevraagd.

Plastic

Gedurende het evenement mag op zaterdag 10 september 2022 en op zondag 11 september 2022 zowel binnen als buiten op het terras alleen worden gewerkt met plastic glazen (plastic kreukelglas of polycarbonaat).

Geluid

Alle horecabedrijven langs de route hebben een collectieve geluidontheffing. Dit houdt in dat u tot de reguliere sluitingstijden in uw horecabedrijf muziek ten gehore mag brengen waarbij de normen uit het Activiteitenbesluit tijdelijk niet gelden. 

Versieringen

Voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten moet u altijd een breedte vrijhouden van tenminste 4,50 meter. Versieringen boven de weg moeten op minimaal 4,20 meter hoogte hangen. Gebruik geen materialen die gemakkelijk ontvlambaar zijn. 

Vergunning aanvragen

Deze kun je indienen tot vrijdag 5 augustus. Neem voor meer informatie contact op met de vergunningverleners evenementen via (0416)683 456.

Geluidsoverlast?

Mocht je na deze tijdstippen zelf geluidsoverlast ervaren, dan kun je hiervoor contact opnemen met de politie via 0900-8844. Meldingen over geluidsoverlast voor de genoemde tijdstippen worden niet in behandeling genomen.

Route 

De gehele route vind je op  www.80vandelangstraat.nl(externe link) onder het kopje “parkoers”. Voor de veiligheid van de lopers en andere weggebruikers zijn tijdens de doorkomst verschillende wegen afgesloten.

Vrijwilligers gezocht 

De 80 van de Langstraat heeft vrijwilligers nodig om de populaire wandeltocht weer tot een succes te brengen. Wil jij je inzetten zodat er weer een prachtig evenement kan worden neergezet? Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.80vandelangstraat.nl(externe link) onder het kopje ‘vrijwilligers’.