De energieprijzen zijn in korte tijd flink gestegen. Het wordt voor steeds meer mensen moeilijk of zelfs onmogelijk om de rekening te betalen. Zij hebben te maken met energiearmoede. Op de lange termijn lijkt het niet makkelijker te worden. Want dan staan huishoudens voor flinke kosten om hun huis te verduurzamen.

De gemeente Waalwijk wil energiearmoede zoveel mogelijk voorkomen en beperken. Daarom zijn we met het project Energiemaatje gestart. Een Energiemaatje komt gratis bij je langs voor een luisterend oor, handige tips én voor het installeren van besparende maatregelen.

Zelf Energiemaatje worden? Lees de vacature.

Energiemaatje inschakelen

Wil je een energiemaatje inschakelen? Neem dan contact op met Contourdetwern. Let op: dit is mogelijk nadat je de uitnodiging hiervoor per brief hebt ontvangen. De eerste bewoners komen in oktober aan de beurt. 

Telefoon: 0416 - 760 160
E-mail: energiemaatjewaalwijk@contourdetwern.nl 

Kadokaarten

Er komen kadokaarten beschikbaar voor de 1.200 huishoudens met de grootste problemen. De huishoudens die in aanmerking komen worden per brief geïnformeerd. Zij ontvangen twee kadokaarten die ingeleverd kunnen worden bij een speciale webwinkel van Regionaal Energieloket. De eerste kadokaart heeft een waarde van 150 euro en daarmee kunnen materialen worden aangeschaft om kleine energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan ledlampen, tochtstrips of radiatorfolie. De tweede kadokaart heeft een waarde van 550 euro, daarmee kan een oude energieslurpende koelkast, vriezer of wasmachine worden vervangen door een zuiniger apparaat. Inwoners met de minst geïsoleerde woningen en die bekend zijn bij sociale instanties komen als eerste aan de beurt. De regeling geldt voor huurders en voor mensen met koopwoningen.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de energiemaatjes of de kadokaarten? Wil je bijvoorbeeld weten of je in aanmerking komt en hoe het werkt? Bekijk dan het overzicht van vragen en antwoorden. 

Bekijk de vragen en antwoorden

Partners van project:

  • ContourdeTwern als coördinator van de Energiemaatjes.
  • Casade is als wooncorporatie aanspreekpunt voor veel huurders in de gemeente.
  • Regionaal Energieloket beheert de webwinkel voor de kadokaarten. 
  • Groupcard zorgt voor de kadokaarten.