Afvalproeven

Afval is waardevol

Alles bestaat uit grondstoffen. Denk aan je telefoon, verpakkingen uit de supermarkt en de kleding die je draagt. Zijn je spullen op of kapot? Wat er overblijft gooi je vaak weg. Door afval goed te scheiden, kan een verwerker de grondstoffen recyclen en er nieuwe producten van maken. Zo halen we waarde uit het afval. Jouw afval is dus waardevol!

Helaas belanden nog steeds veel van die waardevolle grondstoffen bij het restafval. Dat is zonde! Want alles wat je in de grijze container doet, gaat de verbrandingsoven in. Daarom willen we de hoeveelheid restafval flink gaan verminderen. 

De eerste stap hebben we in 2015 gezet. We legen de grijze container nog maar één keer in de vier weken. De hoeveelheid restafval is toen al flink gedaald, maar we zijn er nog lang niet. Wat wordt de tweede stap? Daarvoor gaan we afvalproeven doen. 
 

Afvalproeven

Tijdens de afvalproeven gaan we het afval op een andere manier inzamelen. Dat doen we in twee wijken en in vijf appartementencomplexen. Zo komen we erachter wat jij als inwoner van dit systeem vindt en natuurlijk wat het oplevert. De resultaten van de afvalproeven bepalen de volgende stap naar minder restafval in de hele gemeente. 

We gaan de volgende drie afvalproeven doen: 

  • Zelf wegbrengen van restafval naar een ondergrondse container en een container aan huis voor pmd-afval – in een deel van de wijk Laageinde.
  • Kleine container voor restafval (140 liter) en een container aan huis voor pmd-afval – in een deel van de wijk Besoyen.
  • Gescheiden inzameling van gft-afval in de hoogbouw – bij vijf appartementencomplexen verspreid door de gemeente.

De inzameling van gft-afval en oud papier verandert tijdens de proeven in Laageinde en Besoyen niet. 

Woon je in één van de proefwijken of uitgekozen appartementencomplexen? Lees dan hieronder wat dit voor jou betekent.