Afval is Waardevol

Alles bestaat uit grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, verpakkingen uit de supermarkt en de kleding die je draagt. Als spullen op of kapot zijn, gooi je wat over is vaak weg. Door afval goed te scheiden, kan een verwerker de grondstoffen recyclen en nieuwe producten maken. Op die manier halen we waarde uit het afval. Jouw afval is dus waardevol!

Het afval op de goede manier weggooien en scheiden is niet de enige oplossing. Voorkomen van afval is namelijk nog veel beter! Door slim boodschappen te doen en te letten op wat je in huis haalt, kun je veel afval voorkomen. Heb je toch producten of spullen gekocht, probeer het dan zo lang mogelijk te gebruiken. Laat bijvoorbeeld apparaten repareren als ze kapotgaan, of verkoop je spullen als je het niet meer gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf spullen tweedehands kopen, zo gebruik je geen nieuwe grondstoffen.

Als jouw spullen of producten echt klaar zijn om weg te gooien, lever ze dan op de juiste manier in zodat wij ze kunnen recyclen. Als gemeente krijgen we een vergoeding van de verwerker voor al het gescheiden afval. Hoe hoger deze inkomsten zijn, hoe minder je hoeft te betalen via de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Zo haal je zelf ook echt de waarde uit jouw afval!

Alles wat we consumeren wordt uiteindelijk afval. Van de kerstboom tot je spijkerbroek en van een kartonnen doos tot wat er die avond op tafel staat. In de tegels hieronder zie je welke afvalstromen er zijn en hoe onze inwoners en ondernemers het goede voorbeeld geven door slim met afval om te gaan!